2008. február 24., vasárnap

VKF! XIII/3, a tabbouleh

Csak ne kövezzetek meg. Tudom, tudom, hogy ez egy saláta igazából, de mivel olvastam, hogy remek például falafelhez, vagy hummuszhoz is, ezért is mertem köretként kezelni és köretként elfogyasztani. Bár nem is falafelt vagy hummuszt adtam-ettem hozzá.

De kezdjük az elején. A tabbouleh (más néven tabouleh, vagy tabouli) egy közel-keleti étel; Libanonban nemzeti ételként tartják számon. Az arab konyhában ez az étel igazából saláta, mely bulgurból (egyféle búza), zöldségekből (uborka és paradicsom), fűszernövényekből (petrezselyem és menta, esetleg koriander) áll, amit citromlével, olívaolajjal ízesítenek. Libanonban salátaleveleket kínálnak mellé, amibe kis adagokat csavarnak az ételből, és feltekerve fogyasztják.

Tabbouleh

200 gr bulgur
1 meghámozott, felkockázott kígyóuborka
2 felkockázott paradicsom
1 gerezd apróra vágott fokhagyma
fél citrom leve (vagy ízlés szerint)
nagy csokor petrezselyem
nagy csokor menta (redukálható kisebb csokorra)
frissen őrölt feketebors
csíkokra vágott citromhéj
extra szűz olívaolaj


A bulgurt jól átmosom, majd egy hőálló tálba teszem. Forrásban lévő vizet öntök rá, majd körülbelül 30 percig állni hagyom. Ezalatt a bulgur megpuhul. Ezután megint leszűröm. Hozzákeverem a zöldségeket, hozzáadom a citromlevet, bőségesen meglocsolom olívaolajjal is. A fűszernövényeket apróra metélem, majd a citromhéjjal együtt a salátába keverem. Sózom, borsozom, ízlés szerint. Én olajban kisütött, előzőleg sós-ötfűszerkeverékes lisztbe mártott csirkemellcsíkokat adtam hozzá.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Na hajrá :)

Imádom tabuleh-t:) Legközelebb ha kiséretező kedvedben vagy érdemes bele egy kis főtt csicseriborsót, meg gránátalmát tenni :) Esetleg kis chilit :)

Majd meglátod:) Ölni fog:)

Üdv, Zozó

meir írta...

eza kimélő étel kellene most nekem:(

starfi írta...

Zozó, a chilis verzió bejön:) de szerintem amíg nem lesz napérlelte paradicsom és uborka, addig nem kísérletezgetek vízízű zőccségekkel.

Meir, hát, már elfogyott az utolsó szem bulgurig... csináljak még egy adagot?:D esetleg chilivel?:)))

meir írta...

koszi:) a chilis megoldást ma ne, mert kímélem magam, de a kapucsengő a 73 lifttől jobbra:)
Köszönöm előre is:)

starfi írta...

amint elkészül, házhoz is szállítom. :)