2007. december 16., vasárnap

vízfürdőben főtt mézeskalács

Igazság szerint ennek a receptnek karácsony után kellene itt megjelennie, de megtaláltam és beleszerettem - még november elején valamikor, mostmár megérett az elhatározás és megcsináltam ma. És hogy a receptnek miért karácsony után kellene szerepelnie? Azért, mert a recept mézeskalácsmorzsáért kiált: a megunt, megszáradt mézeskalácsokat ledarálva kész is a puding egyik alapanyaga.

Édesanyám tavaly küldött nekem egy nagy csomagot Svédországból, és megpakolta minden jóval: többek között fűszeres süteményekkel, így saját készítésű mézeskaláccsal is (megjegyezném, hogy a többi is home-made volt). Én, spórolás gyanánt karácsony után pár nappal egy fémdobozba zártam a különböző formájú süteményeket, így egyrészt nem száradtak ki, másrészt maradt idénre, mézeskalács pudingba:D

Mézeskalács puding

15 dkg mézeskalácsmorzsa
5-6 ek. fehérbor
3 tojás
10 dkg vaj
2 ek. méz
5 dkg hámozott, szeletelt mandula
1 kiskanálnyi mézeskalács-fűszerkeverék (ami áll: fahéj, szerecsendió, koriander, édeskömény, gyömbér, szegfűszeg, ánizs, bors, kardamom)

A mézeskalácsot célszerű ledarálni, vagy lereszerlni; én mozsárban törtem össze. A morzsát a borral meglocsoltam, kissé összekevertem, majd 15-20 percig állni hagytam. A tojások sárgáját a puha vajjal és a mézzel habosra kevertem, hozzáadtam a morzsát, a mandulát és a fűszert. Ezután kemény habbá vertem a tojásfehérjét (ugye először lassabb, majd egyre gyorsabb mozdulatokkal) és beleforgattem a masszába.

És itt jön a vízfürdőben való elkészítés. Nekem speciel ez volt a legelső vízfürdőben gőzölésem, így igazából nem tudtam, hogy egy lezárható forma nélkül hogyan lehetséges így elkészíteni valamit. Aztán jöttek az ötletek, mígnem megszületett a nyertes (kis segítséggel): nagy, magasfalú tepsit megtöltöttem vízzel, majd beleállítok egy muffinsütőformát. Szépen kivajaztam 6 db muffin-lyukat, és beletöltöttem a tésztát. Nekem csak ötre elegendő masszám lett, de azért majdnem sikerült eltalálnom. A tésztás részt lefedtem alufóliával.

Előmelegített sütőben felforraltam a vizet a magasfalú tepsiben, majd beletettem a muffinsütőformát. Kb. 30 percig gőzöltem, ezután a sütőformából kiügyeskedve tálaltam is. Én vaníliamártást csináltam hozzá, amit pár kupica fehércsokoládélikőrrel bolondítottam meg. Ezt szerintem lehet úgy is, hogy beletördelek pár kocka fehércsokoláadét és hozzáöntök egy-két (három) kupica vodkát, esetleg a vodka elhagyásával. Ez utóbbit semmiképpen sem tenném:) Ezután megszórtam a pudingot cukrozatlan, szép vörös kakaóporral. És megettem.

Inspiráció: Magyar Konyha, 1995.

6 megjegyzés:

Mademoiselle írta...

Azt hiszem meg is van a karácsonyi desszert.
Pont valami ilyesmit kerestem, bár azt akkor még nem tudtam, hogy pontosan milyet is keresek, de azt tudtam, hogy ha megtalálom, akkor tudni fogom, hogy pont ezt kerestem.
Szóval érted :-)

Tökjó a blogod :-)

starfi írta...

Hm, akkor lehet, hogy érdemes volt karácsony előtt posztolnom a receptet?:D És igazán megtisztelő, hogy felvettél a foodblogjaid listáiba. Nem is sikerült (eddig) megtalálnom a blogod, pedig rajongok a francia konyháért, úgyhogy belevetem magam az olvasásba. Merci, Mademoiselle.

Mademoiselle írta...

Hát most látom a teás gyümölcskenyeret, az is csúcs!! :-)

És igen, karácsonyi desszert receptet mindig karácsony előtt kell posztolni, hogy legyen mit készíteniük a magamfajtáknak az ünnepre :-)

Csak nem orvostanhallgató vagy?

starfi írta...

Hú, köszi szépen:) És tudod, milyen finom? Nekem kicsit olyan nosztalgikus a recept, mert anyukám kiskorom óta készíti ezt a sütit karácsonyra. Nem, nem orvosnak tanulok, "csak" biológusnak.

Piroska írta...

Ehhez hasonló receptet már valahol olvastam, de most mindenképpen elkészitem. Bár egy kicsi darab almával (a dobozban) sokáig puha marad a m. kalács... lehet hogy ezzel nem mondok semmi újat.
Most begyüjtöttem egy -eredetileg norvég származású- receptet, amiből viszont nem nagyon akar maradni, annyira izlik mindenkinek. (már a 1o. kiló lisztnél tartok.)
tetszik a blog! jó a cime is.

starfi írta...

piroska, köszönöm szépen.

nekem svéd receptem van, hasonló a Tiedhez (pepparkaka), majd eccer lehet azt is felrakom (finnül piparkakku, sztem haláli a név)

igen, igen, nem is volt kemény meg száraz különben, csak éppen már tavalyi volt... idén úgyis lesz megint, és az friss lesz:)