2012. május 31., csütörtök

bodzaszörp


gyors bejegyzés, hátha valakinek még hasznos lesz. az elmúlt napok (mit napok, hetek!) időjárása nemigen kedvezett a bodzavirágzásnak, ahol az a lényeg, hogy minél virágporosabb legyen a bodzavirág, mert így annál több aromát zárunk a készülő szörpbe. ráadásul a családban mindig napsütötte helyen érleltük, ezt összefüggő felhőtakaróval igen nehéz elérni. virágot mindig eldugott, utaktól távoli helyekről szedjünk. a legjobb, ha meg sem mossuk őket, mert az értékes virágpor bizony lemosódik. a végén úgyis átszűrjük.

bodzaszörp


a következő recept körülbelül 4-5 egy literes üveg szörphöz elegendő

fél szatyor kinyílt bodzavirág (ilyen standard méretű zacskó)
2000 g kristálycukor
3500 ml víz
két citrom
ízesítőként esetleg citromsav

a vízhez képest 60% cukorral dolgoztam, bejött.

a cukrot és a vizet összekeverjük egy nagy edényben, majd addig melegítjük, míg a cukor teljesen felolvad (először opálos lesz a szirup, majd teljesen kitisztul). a szirupot kihűtjük.

a virágokat átnézzük, a nagy bogarakat azért eltávolítjuk az esetleges elszáradt részekkel együtt. utána a virágokat a szirupba áztatjuk. egy kisebb tányérral, mint az edény, hogy beleférjen lenyomjuk a virágokat, hogy mind a szirupba süllyedjen. súlyt teszünk rá. ha ez a lépés elmarad, a virágok kilógnak a levegőre, megbarnulnak, romlásnak indulnak.

három napig napon érleljük (vagy két! napig szobahőn; illetve hűtőben is lehet, de azt még nem próbáltam), nem tovább, mert megbuggyanhat, nyálkásodhat. ezután tüllön (vagy egyéb sűrű szövésű anyagon) átszűrjük, citromsavval beállítjuk a savasságot és tiszta üvegekbe töltjük. a biztonság kedvéért hűtőben tároljuk. a legutóbbi adagot felforraltam, majd kisterilizált üvegekbe öntöttem és a szörpben feloldottam kevés nátrium-benzoátot is. ezek a spájzban csücsülnek, jók lesznek bodzavirágmentes időkre, ráadásul az a kevés tartósítószer nem érdekel.

én kb két-három ujjnyi szörpöt öntök, majd hígítom.

4 megjegyzés:

miniMálna írta...

De jó, én is régóta tervezem. Pécsen pontosan hol szedted a bodzát? :)

gionetta írta...

Én csak forralom, töltöm, mehet a szárazdunsztba. Addig úgysem él, hogy meg tudjon pusztulni. ;-)

gionetta írta...

Szörpért cserébe lenne valami nálam Neked. Nézz be kérlek hozzám!

Milena írta...

Köszönöm szépen! :)