2011. június 17., péntek

az zölddió felhasználásárul

ugye mindenki ismer már és mondanom sem kell, hogy már jó pár éve tervezem a zölddió konyhai felhasználását. először befőttként ettem – édes, sok-sok ízű befőttként, amikor is ihletet kaptam: ilyet nekem is kell csinálnom. aztán pont receptek között kutattam, amikor ráleltem egy diólikőr-receptre is, illetve egy zölddió-savanyúság (!) receptre. még szerencse, hogy jó sok diót szedtem (kb 3 kilót). a zölddiót májusban el lehet kezdeni, amikor még apró, legkésőbb azonban június közepéig szedhető, mert utána már kialakul a csonthéj és nem lehet megenni. még van egy kis idő gyorsan szedni (ezen a hétvégén), aztán úgyis jó sokáig tart elkészíteni a finom csemegéket, de sok meló mondjuk nincs velük. a félbevágást/szurkodást érdemes gumikesztyűben végezni, mert igencsak színez a dió leve.

zölddióbefőtt



1000 g zölddió
minden kiló dióra 1000 g cukor
diónként 1-2 szegfűszeg
1-2 ek rumaroma vagy helyette rum
1-2 citromkarika

a diót több helyen megszurkodjuk, majd vízbe tesszük. 10 napig áztatjuk, hogy a kesernyéssége-fanyarsága elmúljon. a vizet minden nap cserélni kell. ha lejárt az idő, a diókat lemossuk és feltesszük annyi vízbe főni, hogy ellepje a diókat. szép lassan félpuhára főzzük. ezután lemérjük a diókat és minden kiló dióra egy kiló cukrot számítunk. kevés vízzel a cukorból szirupot főzünk, hozzáadjuk a citromhéjat és a levet, illetve a rumaromát. a félpuha diókat szegfűszeggel megtűzdeljük, a szirupban addig főzzük, míg a szirup be nem sűrűsödik kicsit. a kész diókat kifőzött üvegekbe szedjük és felöntjük a cukorsziruppal. szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

zölddió savanyúság

600 g zölddió

50 g barnacukor
borecet
1 ujjnyi darabka friss gyömbér
1 tk szecsuáni bors
1 tk szegfűbors
kevés borókabogyó
1 csillagánizs

a diókat megmossuk, megszurkáljuk. egy vödörbe tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje azokat. beleszórunk annyi sót, hogy elég sós ízű legyen a lé. egy hétig ebben a sós lében áztatjuk a diókat, majd leszűrjük, lemossuk, újra felöntjük vízzel és újra sót teszünk bele. még 1 hétig áztatjuk. utána leszűrjük, lemossuk őket, egy tálcára terítjük (egy rétegben!) és pár nap alatt megszárítjuk őket, ezalatt szépen befeketednek majd. ezután az ecetet felmelegítjük a cukorral, a fűszerekkel, beletesszük a diókat és negyed óráig (forrástól számítva) lassan főzzük. utána már csak befőttesüvegekbe kell adagolni a diókat és felönteni a fűszeres ecettel. száraz dunsztban hagyjuk őket kihűlni, utána mehetnek a kamrapolcra. elvileg frankón harmonizál különféle sajtokkal, sonkákkal. kiváncsi leszek!

diólikőr

300 g zölddió
1 vaníliarúd
szegfűszeg, ízlés szerint (én kb egy teáskanálnyit tettem bele)
600 ml tiszta alkohol (96%)
később: 500 g cukor, 1000 ml víz

a diókat megmossuk, esetleges szárdaraboktól megtisztítjuk, félbevágjuk. egy befőttesüvegbe, vagy valamilyen zárható üvegbe tesszük, felöntjük az alkohollal. a vaníliarudat felhasítjuk, a szegfűszeggel együtt az alkoholba dobjuk. ezután lezárjuk az üveget, hat hétig félretesszük, állni hagyjuk. időnként felkeverjük. ezután a cukrot a vízben felfőzzük, hozzáöntjük az alkoholos cucchoz, még egy hétig érleljük, többször összerázzuk. ezután finom szűrőn át a végleges üvegeibe töltjük, az egyikhez a vanília hozzá mehet, aztán ledugózzuk.

a befőtt és a savanyúság fotójáért majd később tessék visszanézni.

7 megjegyzés:

Reni írta...

Hú, kíváncsi vagyok erre a savanyúságra. Mondjuk én még befőttet sem ettem... majd talán jövőre nekiugrok egy kis adagnak.

Bianka írta...

Én sem ettem, kíváncis lennék az ízére

trinity írta...

Izgalmas!
Hmm....kérdés, van e már csonthéj benne anyuéknál. Sürgősen meg kell néznem.

starfi írta...

én is kiváncsi vagyok az ízére :))))

trinity, ha késsel át tudod vágni vagy tűvel átbökni, akkor még jó. ha akadályokba ütközöl, akkor max. a likőrt ajánlhatom...

Száva írta...

Anyumék gyakran csinálnak ilyen "likőrt" Tekintve, hogy kb 50 fokos a vége, inkább pálinka... :D
Teljesen zöld, átszúrható diókkal készítik, sok-sok naranccsal, vaníliával, ánizzsal, cukorral, ugyanígy hat hétig, áll meg rázogatódik a dolog a napon. Aztán leszűrik: a vége egy bitangerős, majdnem fekete likőr, aminek nagyon intenzív íze van.

Sok sikert a kísérletezéshez:)!

chris írta...

hű, ez most nekem nagyon új... hm, hm... viszont, kedves druszám, a bodzafagyi receptjét majd egyszer, lécci, hogy jövőre nekem is legyen olyanom:-)))

Vicuska írta...

Zölddió befőttöt magam is készítettem, nagyon egészséges (vitaminok- A, B1, B2, B6, ásványi anyagok- cink, jód, kálcium, vas, C vitamin- főleg a zöldben van)az emésztésre, gyomorbetegségre, pajzsmirigy betegeknek ajánlott, vérszegénységre és elnézést érte, de kiváló gilisztahajtó... Nem könnyű és fáradtságos a főzése, de megéri! Ügyes vagy!!!
Én is várom a savanyúságról a véleményt, hogy milyen lett! :)