pirítós vörösborban főtt birsalmával és kakukkfüves-whiskey-s sajtkrémmel
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjuVzp1JjZipfks2iJLqlUNTm3NxUB4JHU0avVBvVXy6EZ3TwNo-ivc5214q_vGHjYCXDTEfv2ldbC5IDNWvM6N34HIConbf2akuNVbh3WEfMcGDkvxfXcC6SpJTJCHEt54_cj64a6rweU/s400/birs_sajtkrem_piritos_4.png)
200 ml száraz vörösbor
4-6 ek méz
2 babérlevél
1 doboz (125 g) philadelphia krémsajt
100 g friss kecskesajt
bleu d’auvergne/gorgonzola/vmilyen kéksajt, ízlés szerint
2 ek whiskey
1 gerezd fokhagyma
kakukkfű
frissen őrölt feketebors
a bort egy serpenyőben felmelegítjük a mézzel (vagy portóiban is főzhetjük, ezesetben a mézet kihagyjuk) majd beletesszük a babérleveleket (a babérleveles kompót beatbull ötlete, a kísérleti konyha írójáé, én csak a babérlevelet adoptáltam). a birsalmát négybe vágjuk, kicsumázzuk, majd vékonyra szeleteljük. a szeleteket a serpenyőben lévő borba szépen belefektetjük. én azért serpenyőben készítettem, mert a puhuló birsalmát igen nehéz forgatni (amit egy kisebb edényben muszáj lenne csinálni) és az elhasznált bormennyiség sem túl nagy így, hiszen a vékony szeleteket kevés bor is ellepi. kb. 20 perc alatt elkészül.
közben összekeverem a sajtkrém hozzávalóit. a kecskesajtot összekeverem a philadelhiával és a tetszőleges mennyiségű kéksajttal. én nagyjából egy nagy evőkanálnyit tettem bele és így is elég zamatos lett tőle. érdemes közben kóstolgatni. hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet, borsozom, hozzáöntöm a whiskey-t. só elvileg nem kell bele, de azért érdemes csekkolni.
megpirítjuk a baguette-szeleteket, megvajazzuk még forrón őket, rákenünk egy jó adag sajtkrémet, és megpakoljuk birsalmaszeletekkel. remek előétel, vagy könnyed vacsora.
8 megjegyzés:
Jesszus,ez állati jóóó!Kész ízorgia lehet
Fantasztikus! :))
aha! adj! :D
Kicsit fixált az agyam, a birset libamájnak néztem:D Mentségemre szóljon, hogy a birs-libamáj páros igen jó lenne ebben az összeállításban, persze sajt nélkül.
Csodálatos
edó, valóban az. a sok kakukkfű, a leheletnyi fokhagyma meg a sajtok remekül passzolnak a savanykás-boros birshez.
zsuzsi, tényleg biztosan klassz lenne libamájjal is! lehet márton nap körül kéne hasonlót enni... :)
Azt meghiszem, hogy passzol...Mondtam már, hogy tudsz élni? :) Remek!!!
Nagyon szép kis falat született a birsalmából, nagyon jól is megy a birsalma a sajtokhoz. Kíváncsian várom a további birsalmás ötleteidet ;)
Megjegyzés küldése