birspüré portóizselével és katalán krémmel
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLLjDrkzIMa3mP6sqqqv2efB0dQL-7NSFkuJ96tHMS6wZqOf6u-FRzh0E9Rp7cPy43rdbAJRJ0NI48YwNDfhbqg1hsRPiirmpIeDlLunaU0Au6TWMyKKqC3Xfdwa1deHRSR5wCh3xstWY/s400/b_6.png)
400 g birsalma
1 citrom levágott héja (csak a sárga rész)
4 szegfűszeg
1 kis rúd fahéj
cukor, ízlés szerint (én kb 8 evőkanállal raktam bele)
a főzőléből kevés
a portóizseléhez:
300 ml portói
3 ek víz
1-2 tk agar-agar (vagy megfelelő mennyiségű zselatin)
a katalán krémhez:
2 nagy tojás sárgája
75 g kristálycukor
500 ml zsíros tejszín
6 ek zsíros tej
1 vaníliarúd
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 rúd fahéj
plussz még kristálycukor a tetejére
a birsalmát négybe vágjuk, a magházat eltávolítjuk. utána annyi vízzel, amennyi ellepi, feltesszük főni a fűszerekkel, a cukorral és a citromhéjjal. kb 30-40 perc alatt, kis lángon puhára főzzük. kihűtjük, majd a gyümölcsöt kevés főzőlével leturmixoljuk, hogy kellemes állagú pürét kapjunk. a kínálópoharak/csészék aljára kanalazzuk.
a portóit a vízzel felmelegítjük, majd forráspont alatt hozzákeverjük az agar-agart (kevesebbet használjunk, ha lágyabb zselét és többet, ha keményebb, szilárdabb zselét szeretnénk kapni. én 3-4 teáskanállal használtam, nekem elsőre nagyon kemény lett, fel kellett jócskán hígítanom. jól elkeverjük. a még meleg zselét a birspürére kanalazzuk, egy éjszakát hűlni hagyjuk.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbOyPUPfUeiO_ue2fginHnEG42NavrXjDLRFE_YortcrSc9oXylXNAlf0r6eeypyHLd4_bYGGNa_rO4gCRcIKVhMBY8sfOBZ2AO2aoB25zpwbfwg1CEUT-lm3Hzmy3BLFGlN_Rh0g_VV4/s400/creme+catalan_2.png)
a kihűlt krémet a portóizselére kanalazzuk, majd hűtőben lehűtjük. tálaláskor cukrot szórunk a tetejére és karamellizáló pisztollyal megolvasztjuk. valaki próbálta már sütőben, grillfokozaton karamellizálni a cukrot? sikerül így egyáltalán? akinek nincs pisztolya (és ez sok ember esetében így van), az olvasszon fel cukrot lábasban, majd a karamellt öntse a desszertre és hűtse ki.
gordon ramsay inspirációja alapján. az eredeti desszert pedro ximenez sherryvel készül (itt beszerezhetetlen), a birsalma cukorral és kevés vízzel sütőben sül több órát és akácmézes granita valamint madeleine is jár hozzá.
7 megjegyzés:
Igazán remek
wowh, ez nagyon fancy:) szép lett nagyon. neked a birs a fügéd idén:) csak legalább Te hozzá is jutsz:)
Egy kérdés: hol lehet karamellizáló pisztolyt venni?
Ne nevess ki, de láttam valami hasonlót a bajai piacon (igazi kincsesbánya a hely), valami gázpisztolyszerű dolog volt, de nem mertem megvenni... Nem véletlen :-)
Bocsi, Adri voltam :-)
adri, én norvégiából kaptam, creme brulee formákkal együtt :) nem tudom hol lehet venni. bp-en butlers, kátay biztosan
én ezt nem láttam. miért?
ahhh
hát, én azt nem tudom :)))
Megjegyzés küldése