töltött paprika

5-6 tölteni való paprika
5-6 ek. főtt rizs (2 evőkanálnyi szárazból lesz ennyi bőven)
frissen őrölt feketebors
1 tojás
esetleg kevés őrölt pirospaprika
só
1300 g érett paradicsom
1 kis darabka friss gyömbér, meghámozva
1 ág zellerzöld
1 kisebb pucolt vöröshagyma
4-5 szem feketebors
2 ek. liszt
a paradicsomot jól megmossuk, kis darabokra vágjuk és ujjnyi vízzel feltesszük főni. beletesszük a gyömbért, a hagymát,a zellerzöldet, a borsot, megsózzuk és a cukrot is hozzáadjuk. lassan addig főzzük, amíg a paradicsom puhára fő. ezután a gyömbért, a zellert, a hagymát kivesszük belőle, botmixerrel óvatosan pürésítjük, majd szitán átszűrhetjük (én ezt általában kihagyom).
a húst összedolgozzuk a tojással, sóval, frissen őrölt borssal, főtt rizzsel. a paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, az ereit kivágjuk, néhány helyen hústűvel megszurkáljuk. megtöltjük őket a húsos keverékkel, majd a paradicsommártásba tesszük. ha marad még hús, gombócokat formálunk. úgy a jó, ha a paradicsommártás ellepi a paprikákat. gyorsan felforraljuk, majd lefedve kis lángon kb 45 percig főzzük.
ha kész, a paprikákat és a gombócokat egy tányérra szedjük, a paradicsommártást pedig besűrítjük egy kis vízzel simára kevert liszttel, forralunk rajta egyet és a visszarakjuk a belevalókat.
általában főtt krumpli készül mellé, ma friss kenyérrel ettem.
magyar konyha 1995/4
9 megjegyzés:
egyik kedvencem :) nagyon guszta! :)
Nagyon szeretem. Igazán jól néz ki
Na üdv újra itthon! Betett a sok kínai kaja, mi? Jó egy kis hazai... Jóóól néz ki a töltött paprikád, most megenném :) Várjuk a beszámolókat és a sok-sok fotót :)
Nekem is ez az egyik kedvencem! És még csak szójaszósz sem kell bele:))
Izgi lehet a gyömbér a paradicsommal..:-)
huuh, elképzelem a menzás konyhásnéniket, ahogy dobnak egy hátast a gyömbér láttán:):)
héé, itt van olyan, ami nincs paprikában... hazudós... :)))
Nekem is egyik kedvenc ételem, Anyukámtól tanultam és én is édesen szeretem.
Nagyon guszta!!!
köszi mindenkinek:)
zsuzsi, köszönöm:) azért szeretem én a magyar konyhát, na, még ha a kínai is remek :)
neguilla, igazából így lett egy kicsit fűszeresebb zamata, de egyébként olyan, mint amilyennek kell lennie:)
doctor pepper, meg nyilván a friss paradicsomból készülő mártás láttán is :D
enikő, én egy szóval nem mondtam, hogy nincsenek gombócok... csak arról volt szó, hogy én szeretem a paprikásat is! :D
Megjegyzés küldése