2010. január 1., péntek

gesztenyekrémleves

nem, nem a 43257. édes gesztenyeleves-variáció lesz ez, tubusos tejszínhabbal (mert utálom az édes gesztenyekrémleveseket, pláne, ha gesztenyepüréből készítik)... :/ ez egy sós változat, sok-sok póréhagymával, bármiféle tejszín nélkül. karácsony másnapján ezzel a levessel készültem a családtagoknak. nagyon finom volt, azért egyszer egy különleges alkalomra nagyon is bejött. viszont, határozottan jobb, mint édesen, ez tuti! összességében egy jó kis téli leveske.

póréhagymás gesztenyekrémleves pirított szalonnával

1000 g friss gesztenye
2 póréhagyma
20 g vaj
2 ek. olívaolaj
sok-sok friss kakukkfű
2000 ml húsleves
frissen őrölt feketebors
személyenként 2-3 szelet bacon


a gesztenyéket X alakban bevagdossuk, majd fél kilót jó meleg vízben fél órára beáztatunk. a sütőt 200 fokra előmelegítjük, majd fél kiló bevágott-beáztatott gesztenyét megsütünk benne (amíg szép színt nem kap a gesztenye, illetve amíg a héja ki nem nyílik a bevágás körül). közben beáztatjuk a másik felét, majd amíg a második adag sül, meg lehet pucolni az elsőt, és majd a másodikat is. azért érdemes két részletben sütni, mert mire az egy kilót megpucolnánk, addigra az utolsó jó pár gesztenyéről kínszenvedés lenne lekapni a héját.

a póréhagymát vékony karikára vágjuk, aztán a vaj-olaj kombót felforrósítjuk egy nagy lábosban és szép lassan megdinszteljük rajta a pórét (kb. 10 perc). hozzádobjuk a megpucolt és durvára vágott gesztenyét, pár percig együtt pároljuk őket. hozzáöntjük a levest (lehet zöldségalaplé is), rakunk bele kakukkfüvet és borsot rendesen, sózzuk. kábé fél óra alatt puhára fő a gesztenye, közben a leves habját leszedjük. utána botmixerrel pürésítjük, vagy megvárjuk, míg kihűl és akkor rendes mixerrel is lehet. tálalás előtt újraforrósítjuk, a szalonnát kockára vágjuk és szép pirosra sütjük. mindenkinek jár 2-3 szeletnyi bacon, egy szórásnyi friss kakukkfű és egy tekerésnyi frissen őrölt bors.

valahonnan a netről jött az ihlet.

7 megjegyzés:

szepyke írta...

:)))
Nah, akkor egyetértünk, hogy ez egy jó leves. Idénre főzted először?
Lehet, hogy jövőre elhagyom azt a sok fűszert, és simán kakukkfűvet teszek bele?:)))

Nekem nagyon bejött, ez egy remek leves. Mármint, az amit én csináltam, de gondolom, a tiéd is finom. És sokkal jobb a kép is...:)))))

Ági, aki főz írta...

Extra jól hangzik! Szepyé is, de ez a sok póréhagyma a szívem csücske.

trinity írta...

Megint valami szuper!!
BUÉK!!!

Wise Lady írta...

Így az igazi! Erre mifelénk termesztik a gesztenyét, hatalmas gesztenyések vannak. Gesztenyemézet is csinálnak a méhészek. A piacon lehet kapni házi 100%-os ízesítetlen pürét, ebből lehet sós variációkat készíteni (töltött pulyka pl.).

Névtelen írta...

Nem vagyok nagy kommentelgetős, de nem tudok néhány szó nélkül tovább menni.

Hmmm..., póréhagyma, kakukkfű, ez a leves már nyerő.
Finom, szinte érzem az ízét..., átjött a monitoron :)

B.U.É.K.

kinga írta...

nyami :)

starfi írta...

szepy, idén. nem állítom, hogy minden karácsonykor előkerül, de azért finom volt. azért nem akartam mirelitből főzni, mert nagyon szeretem a sülő gesztenye illatát :)

ági, igazad van! engem is az fogott meg benne! :)

trin, neked is! küldtem neked mail-t karácsonykor, de nem ment át :S

wiselady, a gesztenyések nagyon szépek tudnak lenni. errefelé is volt egy gesztenyés, de a gesztenyevész végigment rajta és sajnos nagyon kevés fa élte túl.a gesztenyeméznek pedig imádnivaló aromája van!

gabcsi, köszönöm :) neked is boldog új évet!