felavattam az új jamie könyvemet. mint már írtam, totál odavagyok ettől az évszakok szerinti rendszerezéstől. az őszi és a téli ételek dobnak fel a legjobban (hiszen ősz van). nagyon tetszik ez a csípősen hűvös időjárás, teljesen feldobja az embert (persze nem a szakadó esőre gondolok). én személy szerint sokkal hatékonyabbnak érzem magam ilyenkor, legyen szó otthoni munkáról, főzésről, de nagyobb kedvem is van a hobbijaimnak hódolni, mintha 40 fok lenne. vagy mínusz 10. úgyhogy, egy forró, igazi őszi leves borongós napokra, szerintem nagyon finom lett.
sütőtökkrémleves sajtos pirítóssal
1500 g sütőtök
1 nagy zellergumó
1800 ml csirkehúsleves
1 nagy sárgarépa
egy kis marék friss zsályalevél
egy friss szár rozmaring letépkedett levelei
4 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
olívaolaj
frissen őrölt feketebors
só
baguette/ciabatta/császárzsemle, szeletekre vágva
1 gerezd fokhagyma (tetszőleges)
ementáli sajt (vagy amilyet szeretünk)
az olívaolajat (egy jó löttyintésnyit) felforrósítjuk, és beledobjuk a zsályaleveleket.
pár másodpercig sistergetjük őket, amíg el nem színeződnek kicsit. szűrőlapáttal gyorsan kivesszük mind, papírtörlőn félretesszük. az olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd beletesszük a nagyobb darabokra vágott zellert, sárgarépát, a kettévágott fokhagymagerezdeket, és kb 10 percig alacsony lángon pároljuk, közben néhányszor átkeverjük. eztuán hozzáadjuk az apróra vágott rozmaringot is és a meghámozott, kimagozott és kockára vágott sütőtököt. felöntjük a húslevessel, jól megborsozzuk és megsózzuk. forrás után kb 30 percig főzzük, utána turmixoljuk (botmixerrel vagy normál turmix-szal). a kenyérszeleteket megpirítjuk, mindegyikre ráreszelünk egy jó adag sajtot, megborsozzuk és a pirítósra grill alatt ráolvasztjuk a sajtot, végül megfejeljük a félretett zsályalevelekkel. a leves tetejére tesszük
a pirítósokat és azon melegében befaljuk.
jamie oliver: jamie természetesen
2009. október 25., vasárnap
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
11 megjegyzés:
hümmm, nagyon finom lehet!!
Odavagyok a srácért és éppen ma láttam a spektrumon ezt a levest tőle. Eszembe is jutott, hogy tegnap ottfelejtettem tesóméknál a tököt... na mindegy. De egyszer én is megcsinálom, mert ahányszor megnézem J'me vidéki konyhájának felvételeit - fel vannak véve :) - annyiszor irigykedem a kertjére. És ha az nem is jutott nekem, attól még pl. tököm lehet :)))))
Nagyon csinos lett a levesed :)
Na jó, rendszeres olvasód leszek, hátha főzöl még ebből a könyvből, nagyon tuti ez a leves :)
ízléssz, az is volt:)
bodza, köszönöm:) nekem is fel van véve pár rész, nagyon szeretem nézegetni, akár főzöcskézés közben is:)
vesta, megtisztelsz! a leveled megkaptam, köszönöm szépen még egyszer, itt is!
Hú, én ezt imádom!
Tegnap pl. vízszintesen esett az eső és orkánerejű szél fújt... Csak úgy eszembe jutott a csípősen hűvös időjárásról :-))
Ez a leves teljesen ott van!
Pont ma nézegettem ezt a könyvet (a munkahelyeddel majdnem szemben:)talán karácsonykor a magaménak mondhatom....,de addig is figyelemmel kísérem, hogy miket készítesz belőle.
chv, én a napsütésesre gondolok:D esetleg kis köd belefér, na;)
tündér, köszönöm:) igyekszem:D
A sütőtökleves az tökéletes, a könyvet én is megkérem a Jézuskától:))
De azt nem értem, hogy lehet szeretni a csípős hideget?? Én aludnék egész nap legszívesebben...De persze erről nem te tehetsz:)))
nem szoktam bele zsályát tenni, helyette több borsot, de kipróbálom így is!
Örülök, hogy használod amit kaptál. Jó viszontlátni ilyen gyönyörűséges képeken. Legalább egyszer végre nem béna ajácsit találtam ki Neked.A fotókhoz külön gratulálok. A főzési tudományodat meg ne is említsük... Újra dobtam egy hátast! Szétvet a büszkeség :O)
trin, köszönöm:)
szendvics, én rengeteg borsot tettem bele:D
keresztmami, köszönöm:D a levél pedig ment, fb-on!
Megjegyzés küldése