kínai kel csirkével és laskagombával

1 kínai kel
300 g laskagomba
1 nagy fej vöröshagyma
egy jókora darab friss gyömbér
csipetnyi szódabikarbóna
*1 ek szójaszósz
*1 ek étkezési keményítő
*1 ek szezámolaj
*fél ek kristálycukor
*fél ek só
*1 ek víz
*1 ek növényi olaj (pl földimogyoró)
*2 csipet nátrium-glutamát (elhagyható)
2-3 ek növényi olaj
75 ml húsleves
1 ek szezámolaj
2-3 ek osztrigaszósz, ízlés szerint
1 ek étkezési keményítő
só
a csirkehúst falatnyi darabokra vagy csíkokra vágjuk, és a *-gal megjelöltekkel összekeverjük, majd 20 percig pácolódni hagyjuk. a gyömbért meghámozzuk, finomra vágjuk, a vöröshagymát nagyobb darabokra aprítjuk, a laskagombát csíkokra metéljük. minden hozzávalót a tűzhely mellé készítünk. a kínai kelt külső, nagyon zöld és nagy leveleitől megtisztítjuk, jól megmossuk, majd szódabikarbónás, forrásban lévő vízben 2 percig főzzük, majd ha kicsit meghűlt, csíkokra vágjuk.
a wokot felforrósítjuk, majd beleöntjük az olajat. a gyömbért és a hagymát beletesszük, 2-3 percig pirítjuk benne. ezután hozzádobáljuk a húst, további három percig dobva-rázva sütjük. ezután hozzáadjuk a kínai kelt, 1 perc pirítás után pedig a gombát is. 1 percig sütjük, majd ízesítjük az osztrigaszósszal (a lényeg), sózzuk, ha kell, a húslevessel elkevert étkezési keményítővel. ha besűrűsödött a mártás, megspricceljük a szezámolajjal és azonnyomban tálaljuk, például tojásos-garnélás rizzsel.
5 megjegyzés:
Ó, de finomat főztél!!!
Főzz csak sok ilyet, én meg jól kifigyellek és megtanulom a kínait:)))
trinity, megegyeztünk;)
tudom hogy húszig nyaralsz, meg kicsit off-topic, de Starfi, szerinted villanytűzhelyen lehet wokot használni? :)
és nemsokára lesz thai konyhás bejegyzés! ;)
pöti, lehet, de szerintem nem érdemes, ugyanis nem melegszik fel annyira a wok, hogy rendesen süljön benne az étel, inkább csak párolódna úgy. várom ám!:)
na hát én is így gondolkodtam... párolni lehet wok nélkül is, no meg először úgyis új késkészletet kell vennem, mert a régit ugyebár lenyúlták a betörőurak.. :D
Megjegyzés küldése