Sajtos gnocchi paradicsomszószban, csirkehússal
a gnocchihoz:750 g lisztes burgonya
3 tojássárgája
150-200 g liszt (a krumplitól függ a mennyiség)
160 g reszelt parmezán/grana padano
reszelt szerecsendió
só
a többihez:
egy nagy csirkemell
kevés liszt
50 g vaj
1 fej vöröshagyma
kevés olívaolaj
1 jó minőségű (darabolt) paradicsomkonzerv
100 ml száraz fehérbor
pár csepp balzsamecet
200 ml húsleves
kakukkfű, oregánó
2 csipet kristálycukor
só
plussz reszelt parmezán/grana padano ízlés szerint
a gnocchihoz a burgonyát megtisztítjuk, darabokra vágjuk és hideg, sós vízben feltesszük főni, majd lecsöpögtetjük, megszárítjuk. villával áttörjük, majd gyorsan beledolgozzuk a tojássárgákat. hozzáadjuk a lisztet, majd a parmezánt, sózzuk, szerecsendiózzuk. lisztes kézzel ovális gombócokat (vagy hogy is hívják ezeket) formálunk belőlük, forró sós vízben kb. 3 percig főzzük. amikor feljönnek szépen a víz tetejére (én ilyenkor még szoktam kicsit hagyni úszkálni),akkor egy tálba tesszük, lefedjük. általában kisebb adagokban szoktam főzni, aztán vajjal összeforgatom az elkészült adagokat.
a csirkét darabokra vágjuk, kevés lisztben megforgatjuk, vajon minden oldalát kicsit elősütjük, majd félretesszük. a finomra vágott hagymát az olíván üvegesre pároljuk, majd beleöntjük a paradicsomkonzervet, a húslevest, a bort, sózzuk, hozzáadjuk a cukrot és lefedve kis lángon 20-30 percig főzzük. időként megkeverjük. ha a paradicsom elég jól szétfőtt, levesszük a fedőt, beigazítjuk a mártás ízét, kakukkfüvezzük, oregánózzuk, hozzáadjuk a pár csepp balzsamecetet. ha megborul, jajj nekünk (egyszer jártam így, plussz kettő paradicsomkonzervet is hozzá kellett önteni a mártáshoz, hogy ne legyen ecetízű). beletesszük a húsfalatokat és közepes lángon még 10-15 percig főzzük, ezalatt be kell sűrűsödnie a mártásnak (elpárolog a folyadék nagy része, plussz a liszt is segít nekünk).egy tűzálló tálat meglocsolunk olívaolajjal, beledobáljuk a gnocchikat, ráöntjük a paradicsomos-húsos szószt, majd jókora adag sajtot reszelünk rá, és 250 fokon rápirítjuk a parmezánt. frissen a legjobb.
a gnocchi receptje a sajtok könyvéből való.

2 megjegyzés:
Hát ez olyan igazi szívvel-lélekkel étel! :)
Csodás.
:)
Megjegyzés küldése