Gyömbéres-ananászos csirke mungóbabcsírával

szilva méretű friss gyömbérgyökér (lehet nagyobb is:))
2 ek. szójaszósz
kevés só
3 ek. napraforgóolaj
200 g mungóbabcsíra
2 vékonyabb szál sárgarépa
5-6 szál felaprított újhagyma
2 ek. barnacukor (ehelyett én pálmacukrot használtam)
1 ek. vörösborecet
250 g ananász
125 ml húsleves
1 mokkáskanálnyi nátrium-glutamát (opcionális)
1 púpozott ek. étkezési keményítő, 4 ek. vízben elkeverve
A gyömbér harmadát lereszeljük, a többi részét apróra vágjuk. A húsra rálocsoljuk a szójaszószt, 10 percig állni hagyjuk. Ezután kevés olajat felforrósítunk, a húst a szójaszósz nélkül nagy lángon megpirítjuk, majd ha nagyjából kész, ráöntjük a szójaszószt (amibe pácolódott a hús) és a lereszelt gyömbért is hozzáadjuk. 2-3 percig kevergetve sütjük, majd félretesszük, úgy, hogy a szójaszószos-olajos lötty lecsepegjen róla (mondjuk egy szűrőben).
Felforrósítjuk a 4 ek. olajat, rádobjuk az apróra vágott gyömbért, és gyakran kevergetve kicsit megpirítjuk, hogy lehessen érezni az illatát (nem kell neki sok), majd az újhagymát is beledobjuk, az edényt néha megrázogatjuk. A répát meghámozzuk, de egészben hagyjuk, majd két percig lobogó vízben előfőzzük. Az ananász két végét levágjuk, majd lehámozzuk. Szeletekre vágjuk, a középső részét kidobjuk, a körülötte lévő részét falatnyi darabokra vágjuk, ízlés szerinti mennyiséget félreteszünk (én majdnem az egészet beletettem, 250 g-t mértem kábé ki).
Az előfőzött répát karikára vágjuk, az ananásszal együtt a serpenyőbe dobjuk, majd a húst is utánaküldjük. Megszórjuk a barnacukorral és meglocsoljuk az ecettel, majd hozzáöntjük a húslevest és beletesszük a babcsírát is. Megkeverjük, esetleg a nátrium-glutamáttal ízesítjük, két-három percig alacsony hőfokon, lefedve főzzük.
Végül hozzáöntjük az étkezési keményítőt is, majd amikor a szósz eléggé besűrűsödött, kész is van. Arra kell egyébként figyelni, hogy az ananász és a babcsíra is kicsit ropogós maradjon, azaz ha nagyon érett az ananász, akkor érdemes később az ételbe tenni.
10 megjegyzés:
höhöhö, ha ilyenekre van időd, akkor legyen rám is :) de én megvárom a vizsgaidőszak végét, szóval jövő héten...
Gyönyörű. :-)
És bitos finom is volt! Látszik rajta. :-)
bitos=biztos :-))) Késő van, agyam zokni.
Enikő, lesz időm Rád, de még nem a jövő héten... tudod, hosszabbították a vizsgaidőszakot, szóval asszem még vizsgázom február 2-án is. mellesleg fél óránál tovább nem nagyon tartott az elkészítése, szóval ez nem érv:D
duende, köszönöm:) finom is, télleg, a friss ananásztól sokkal-sokkal jobb lett, kicsit én is meglepődtem rajta.
A hawaii pizza is sokkal finibb friss ananásszal. :-)
Mennyei gyümölcs!
Nagyon jól néz ki,imádom az ilyen kínait! :))
Úgy tűnik elszállt a kommentem. Szóval.
Kaptál tőlem egy virtuális ölelést.
Mert egy férfinak ha főz, és ráadásul ilyen jól, megjár! :-)
http://szellemafazekban.blogspot.com/2009/01/virtulis-lels.html
duende, csak kár, hogy ritkán lehet jó ananászt kapni. köszönöm az ölelést:D
Limara, köszönöm:) én is szeretem, azért is van a blogon sokszor ilyen.
:-))
Egyébként tényleg ritkán lehet finom édeset kifogni.
A rosszabbakat ki szoktam facsarni gyümölcscentrifugával és vegyítem narancslével, úgy finom.
Megjegyzés küldése