Angol gombaleves erdei gombákból (is)

1 marék szárított shiitake gomba
3-4 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
1 diónyi vaj
1 kis marék kakukkfű (friss)
1000 ml csirkehúsleves (vagy zöldségalaplé, ha vegásan akarjuk)
1 kisebb csokor petrezselyemlevél
100 ml tejszín (opcionális)
frissen őrölt feketebors
só
kevés chiliolaj (opcionális)
A shiitake gombát kevés vízben (100-150 ml) beáztatom. A friss gombákat darabokra vágom. Egy lábosban megforrósítom az olívaolajat, beledobálom a gombákat, egy percen keresztül folyamatosan keverem. Ezután utánuk küldöm az apróra vágott fokhagymát, vöröshagymát, a kakukkfűleveleket, egy kevés sót és egy kevés borsot és elkeverem. Ekkor hozzádobom a shiitake gombákat is, az áztatóvízzel együtt (ha szennyeződés van benne, itatóspapíron keresztül leszűröm). Kb. fél óráig főzöm, lassú lángon, mert könnyen leragad (jobb esetben).

Ezután újra borsozom, sózom, majd ráöntöm a csirkehúslevest (zöldségalaplevet). Felforralom, majd kis lángon 20 percig lassan gyöngyöztetem. Ezután én az egészet leturmixoltam (az eredeti recept csak a felével jár így el), mert némelyik gomba teljesen szétfőtt, némelyik meg teljesen egybemaradt. Ezután visszateszem a lábosba, hozzáadom a vágott petrezselyemzöldjét, a tejszínt, ha kell, egy kis borsot és sót (nekem kellett).
A levest kis tálakba merem, pirított zsemlecsücsköt nyomok bele. Ezután pár gombát (én rókagombát és laskagomba-szeleteket) kevés olívaolajon nagyon nagy lángon megpirítok, és ezt halmozom a zsemlére és a leves közepére. Megszórom petrezselyemlevéllel, meglocsolom egy kevés chiliolajjal (vagy, ha van, persze gombaolajjal).
Inspiráció: Jamie Oliver - Jamie vacsorái
7 megjegyzés:
egy csoda ez a leves...
a gond, hogy piacra legközelebb 1.5 hét múlva jutok el, akkor már biztosan vége lesz a gombaszezonnak :(
én csak a felét turmixolnám :)
(szinte minden "krémlevessel" így járok el)
Orsi, ha nem marad a tartós 30fok fölötti meleg, akkor még másfél hét múlva is lesz gomba (az új vargányahullámnak akkortájt kéne tetőznie).
vkorsi, ööö igen, az eredeti recept csak a felét turmixolta le. engem az zavart, hogy a gombák fele pépessé főtt, valamelyik meg frankón egybemaradt, ezért turmixoltam az egészet. és tényleg isteni volt a leves, már rég elfogyott:D
zsuzsa, nagyon is remélem, hogy lesz új vargányahullám, ki szeretném élni magam, kötelezettségektől mentesen is:) az miért van, hogy mindenféle kukacok megfúrhatják a vargányákat? ez lehet, hogy hülye kérdés, csak az idősebb példányokat fúrják?
Jaj nem, ezek a galádok nincsenek korra tekintettel. A legbosszantóbb, mikor a kívülről makkegészségesnek látszó babyméretűekben hemzsegnek. Sajnos a vargányát imádják, a rókagomba ebből a szempontból jobb, abban szinte sosincs kukac.
Nyugodtan vágasd ketté a vargányát a piacon, és hagyd ott, ha nem tetszik.
(Nagyon különböző a gombák ideális főzési ideje, ezt kitapasztalva érdemes szép sorjában rakosgatni őket a fővő levesbe)
zsuzsa, hát, akkor ez nem járható út (mármint a fiatalok kiválogatása). köszönöm szépen a tanácsaid!:)
nagyon jól hangzik! :)
Megjegyzés küldése