Én személy szerint imádom a pestót. Mindenhez. Kolbászhoz, tojáshoz. Kenyérre. Sajthoz, chiliszósszal. Pirítóshoz. Sonkához. Aztán ma Jamie egyik könyvében találtam még, mikhez lehetne még felhasználni (illetve ő mihez használja még). Paradicsomsalátával. Rozmaringos sült csirkével. Mozzarellával (én hozzátenném, friss kecskesajttal). Faszénen sült zöldségekkel (főleg a padlizsán piszkálta fel a fantáziámat). Bruschettához. Fokhagymás-tejszínes feketekagylóval. Én meg szerényen tésztával ettem, meg zöldborsóval, meg sült zellerrel. Gyors és finom vacsorám volt.
Zöldborsós-pestós tészta sült zellerrel

két marék farfalle
két ek. pesto
100-150 ml tejszín, vagy esetleg tej
1 kis fej vöröshagyma
frissen őrölt bors
olívaolaj
napraforgóolaj
só
egy-két marék zöldborsó
fél, nagy zellergumó
A recept kábé két emberre szól, de lehet, hogy kevesebbre (nekem elég volt két étkezésre), de tessék kísérletezni. A tésztát sós vízben felrakom főni (inkább kicsit keményebb maradjon a közepe -al dente -, mintsem túl puha legyen), majd félúton beledobom a zöldborsót is. Ha kész, leszűröm és félreteszem. Az apróra vágott hagymát a napraforgóolajon üvegesre párolom, majd beleteszem a pestót. Kicsit felforrósítom, majd felöntöm a tejszínnel és elkeverem. Borssal ízesítem. Ebbe kavarom bele a zöldborsót meg a tésztát, majd meglocsolom olívaolajjal. Ekkor már nem melegítem. A zellert vékony szeletekre vágom, majd napraforgóolajon először félig puhára párolom. Ezután a lángot erősebbre állítom, és aranybarnára sütöm. Kész is, én megszórtam frissen reszelt Grana Padanóval.
Legközelebb tuti több pestót teszek bele.:)
A pestóról szóló bevezetés többek közt a wikipediáról, a Jamie Oliver által ajánlott fogások pedig a Jamie vacsorái című könyvből valók.
2 megjegyzés:
jééé erről én is posztoltam egyszer már:)))
http://lilakarfiol.blogspot.com/2008/01/hagyomnyos-pesto-mrts.html
én is akarok majd hagyományos pestót csinálni, majd nyáron. addig marad a kis üvegcsés:)
Megjegyzés küldése