2010. november 26., péntek

chilis narancsos oldalas

körülbelül két éve készülök erre a receptre. azóta, hogy az egyik jamie oliver dvd-n láttam. kivételes módon most nem a halogatás volt a probléma, mint már oly sokszor, hanem az alapanyag beszerezhetetlensége. az ételhez ugyanis igazán húsos oldalas kell, ami valljuk be, itthon elég nehezen kapható. pécsen legalábbis egyáltalán nem, a fővárosiak talán előnyben vannak.

az itthoni disznók most vagy nem akarnak vastag izomréteget növeszteni a bordáik mentén, vagy a galád hentesek fejtik le, nem tudom. mindenesetre a csak bordaközi izmokból álló oldalas az alábbi recepthez nem túl ideális, mondom, a vastag húsra és a hálisten emellé társuló vastag zsírrétegre építkezünk.

chilis-narancsos oldalas

1500 g húsos oldalas
4-5 szárított chilipaprika
4 narancs
3 ek méz
2 zöldcitrom
3-4 friss chilipaprika
6-7 gerezd fokhagyma
1 ek édesnemes paprika
2-3 tk füstölt spanyol fűszerpaprika (culinarisban pl kapható)
frissen őrölt feketebors
olívaolaj


a szárított chilit magostul felaprózzuk, a sóval és a borssal mozsárban összetörjük. a narancsok és a lime-ok héját lereszeljük (a fehér részét nem!), a kétféle paprikával, a friss chilivel és a zúzott fokhagymával együtt a mozsárban lévőkhöz adjuk, majd olívaolajjal péppé zúzzuk. a narancs-és limehéjat hozzákeverjük, a húst alaposan bedörzsöljük vele. alufóliával lefedve 1 órát szobahőn pácoljuk.

a sütőt 180 fokra előmelegítjük. a húst meglocsoljuk még plussz olajjal, majd alufólia nélkül 1 óra 40 percig sütjük, persze ez a hús vastagságától is függ. közben 20-30 percenként meglocsoljuk a szaftjával. hústűvel ellenőrizzük, megsült-e (ha mélyen belebökünk, a kihúzás után kiszivárgó lé tiszta legyen, ne véres). a narancsok és zöldcitromok levét kifacsarjuk, a mézzel összekeverjük, majd a húsra csorgatjuk (nekem 2 narancs leve bőven elég volt, ha nem túl lédús, facsarjuk ki az összeset), majd 10 percenként meglocsolva fél órát sütjük.

köretként a legjobb hozzá a friss fehérkenyér, én salátát is készítettem hozzá: uborkát, pritaminpaprikát, lilahagymát és koktélparadicsomot, fokhagymát apróra vágtam, megöntöztem citromlével, olívaolajjal, megszórtam sóval és borssal. sűrű török joghurttal és barnított vajjal tálaltam.

jamie oliver receptje nyomán

12 megjegyzés:

trinity írta...

Hű, de finomat főztél megint! Oldalasban mást nem látok itt nálunk, mint csupa-csupa zsíros csontokat:(
De itt ez gyönyörű ellenpéda!

Bombadil Toma írta...

jól néz ki!:) nagyon bírom az ilyen mázas húsokat, én is gyakran készítek hasonlókat. az oldalast meg érdemes a metroban megnézni, mostanában én ott vettem megfelelőt...

Ildy írta...

Ezt itt most lájkolom!

Notburga írta...

Jó, akkor most én is így készítem a sütötökös fözelékhez... Remélem, passzol. Majd értekezünk, ha nem ;-)

starfi írta...

köszi, aranyosak vagytok :)

notburga, szerintem ez a narancsos cucc biztosan passzol majd a sütőtököshöz! írj majd, hogyan sikerült :)

Wise Lady írta...

Ezt most én is elteszem magamnak, jó, hogy elkészítetted, nagyon tetszik a recept (és az amarilisz is csodaszép!)

Notburga írta...

Hát ide írok, mert a tonkababtól (már tudom! Tonkabohnen) fellógott a facebook-om, nem tudok belépni. Még ö is kiakadt ;-)
Az oldalas nagyon jó lett, csak sajna nem volt olyan jó húsos, mint a Tiéd. Hát itt sincs kolbászból minden kerítés... A sütötökböl készült fözelékféléhez tényleg passzolt. Maredékát ma pusztítottuk el.

starfi írta...

ugye hogy nagyon finom az oldalas? :) örülök, hogy klassz lett a sütőtökös ételhez is! reméltem, hogy a narancs miatt így lesz :)

Notburga írta...

igen, bekerült a nagy családi receptkönyvbe a nagymamám pácolt oldalasa mellé ;-)

starfi írta...

ennek nagyon örülök :))

trinity írta...

Hiába nézem meg naponta, a Metroban ma sem kaptam ehhez hasonló szép húst. Mindegy, kivárom és csak megsütöm előbb-utóbb:)))

Vicuska írta...

Szeretem az oldalast, jó kis zaftos husi, fenséges ez a chilis narancsos!!!