2010. november 6., szombat

a birsalma-saga elkezdődött

na gyerekek, az a helyzet, hogy eléggé beleszerelelmesedtem a birsalmába mostanság, mint ahogy az a facebook-os tejbegríz oldalán több bejegyzésből is ordít. soha nem készítettem még annyi kompótot birsalmából, mint idén. mondjuk az pont egy bökkenő, hogy nem túl sok termett ebben az évben, az otthoni fán sem lett sok, de a piacon is nagyon ritkán és ráadásul drágán lehet kapni. mindenesetre a szekrényen csücsül még 4 kiló, későbbiekben őket pusztítom. rengeteg ötletem van még a felhasználására, itt az egyik. nagyon jól bevált, finom lett!

pirítós vörösborban főtt birsalmával és kakukkfüves-whiskey-s sajtkrémmel

2 nagy birsalma
200 ml száraz vörösbor
4-6 ek méz
2 babérlevél
1 doboz (125 g) philadelphia krémsajt
100 g friss kecskesajt
bleu d’auvergne/gorgonzola/vmilyen kéksajt, ízlés szerint
2 ek whiskey
1 gerezd fokhagyma
kakukkfű
frissen őrölt feketebors

a bort egy serpenyőben felmelegítjük a mézzel (vagy portóiban is főzhetjük, ezesetben a mézet kihagyjuk) majd beletesszük a babérleveleket (a babérleveles kompót beatbull ötlete, a kísérleti konyha írójáé, én csak a babérlevelet adoptáltam). a birsalmát négybe vágjuk, kicsumázzuk, majd vékonyra szeleteljük. a szeleteket a serpenyőben lévő borba szépen belefektetjük. én azért serpenyőben készítettem, mert a puhuló birsalmát igen nehéz forgatni (amit egy kisebb edényben muszáj lenne csinálni) és az elhasznált bormennyiség sem túl nagy így, hiszen a vékony szeleteket kevés bor is ellepi. kb. 20 perc alatt elkészül.

közben összekeverem a sajtkrém hozzávalóit. a kecskesajtot összekeverem a philadelhiával és a tetszőleges mennyiségű kéksajttal. én nagyjából egy nagy evőkanálnyit tettem bele és így is elég zamatos lett tőle. érdemes közben kóstolgatni. hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet, borsozom, hozzáöntöm a whiskey-t. só elvileg nem kell bele, de azért érdemes csekkolni.

megpirítjuk a baguette-szeleteket, megvajazzuk még forrón őket, rákenünk egy jó adag sajtkrémet, és megpakoljuk birsalmaszeletekkel. remek előétel, vagy könnyed vacsora.

8 megjegyzés:

Edó írta...

Jesszus,ez állati jóóó!Kész ízorgia lehet

Mézigörl írta...

Fantasztikus! :))

Reni írta...

aha! adj! :D

Zsuzsi írta...

Kicsit fixált az agyam, a birset libamájnak néztem:D Mentségemre szóljon, hogy a birs-libamáj páros igen jó lenne ebben az összeállításban, persze sajt nélkül.

Bianka írta...

Csodálatos

starfi írta...

edó, valóban az. a sok kakukkfű, a leheletnyi fokhagyma meg a sajtok remekül passzolnak a savanykás-boros birshez.

zsuzsi, tényleg biztosan klassz lenne libamájjal is! lehet márton nap körül kéne hasonlót enni... :)

trinity írta...

Azt meghiszem, hogy passzol...Mondtam már, hogy tudsz élni? :) Remek!!!

Unknown írta...

Nagyon szép kis falat született a birsalmából, nagyon jól is megy a birsalma a sajtokhoz. Kíváncsian várom a további birsalmás ötleteidet ;)