2010. szeptember 24., péntek

jalapeno poppers

tulajdonképpen a csípős paprika szeretete és rendszeres fogyasztása egy bizonyos függőséget okoz. még akkor is, ha néha bizony a szemed annyira megtelik könnyel, hogy azt sem látod, a tejfölért nyúlsz vagy a sörért. (ez utóbbiban minél több buborék van, annál jobban érzed, hogy mennyire csíp az a paprika, jee.)

a receptet igazából több helyről olvastam össze, az egyiket a dining guide oldalán találtam, meg malackaraj anna is sütött nemrég csípőspaprikát (amúgy szeressük bizony a csípős paprikás bejegyzéseket), úgyhogy volt mit összevetni. igaz, autentikusan tomatilloból és jalapenoból készítenek mellé mártogatóst, de én beértem a tejföllel.

friss jalapenot a tescoban lőttem (!), és már nem ez volt az első alkalom, hogy láttam. nem olcsó, 3 darab van a dobozban 400 forintért. apró chili és habanero chili is kapható a jalapenok mellett, úgy látszik, fejlődünk.

sajttal töltött, bundázott jalapeno paprika

2 személyes adag

9 friss jalapeno paprika
2 szelet kemény érlelt sajt, nálam manchego (pecorino is jó)
napraforgóolaj
2 tojás

liszt, zsemlemorzsa
napraforgóolaj a sütéshez

a jalapenokat jól megmossuk, egy papírral kibélelt sütőlemezen 250 fokon, grillfokozaton párszor megforgatva hólyagosra sütjük. utána a héj nagy részét még melegen lehúzzuk. a paprikát hosszában megvágjuk, a csumáját és a magokat nagyjából eltávolítjuk. én nem törekedtem tökéletességre. a tojást kettéválasztjuk, a fehérjét kevés sóval kemény habbá verjük, majd a sárgájával összekeverjük. a sajtból hosszúkás darabokat vágunk, megtöltjük a paprikákat, kicsit összenyomkodjuk, lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, a panírt kicsit ráerősítjük a kezünkkel (szintén megnyomkodjuk. bő, forró olajban szép barnára sütjük és melegen, tejfölbe mártogatva (nem kötelező) és sörrel öblögetve (kötelező) hamar elfogyasztjuk.


nem ér cseszegetni a fotóval, sötétedés után, lámpafénynél készült

5 megjegyzés:

Padparadsa írta...

Ha a sörös öblögetésből felmentést kapok: jöhet! :)

Ízlésszindróma írta...

fúúúúúúú, ez nagyon király! imádnám, ezt megcsinálom, ha látok paprikát!

starfi írta...

padparadsa, egye fene :D

ísz, örülök, hogy tetszik! egy apró javaslat, lányok: NE csak rántott csípős paprikát egyetek vacsorára, mert szép lesz a másnap... :)))

Emma írta...

Szia!
Mindig nagyon jól érzem magam, ha egy kis időre bekukkantok Hozzád.
Fogadd szeretettel:

http://gasztroterapia.blogspot.com/2010/09/nahatnahat.html

Névtelen írta...

Ezzz azzzzz!

Egyszer régen egy távoli galaxisban rávettek hogy kóstoljam meg... Ezt az ízt mindenkinek éreznie kell legalább egyszer életében... mindent megér...