2009. november 30., hétfő

hogyan fotózom

pont pár napja gondolkodtam egy bejegyzésen, amiben a fotózási technikáimat fejteném ki, mikor is wiselady megírta a sajátját. hasznos tudnivalókat írt, íme az egyes és a kettes rész. én nem használok white box technikát (sem white bath technikát, ahogy szamóca említette:D ), pedig be kellene ruháznom egy fotólámpára, mert a vásárolt plussz vaku annyira nem váltotta be az ígéreteket. és sötétedés után, így ősz-tél tájékán bizony nehéz megfelelő fény hiányában jó fotót csinálni. és ilyenkor a fotosopp sem segít.

de ne haladjunk annyira előre. nekem egy canon eos 300d tükörreflexes gépem van (ld a fotón), aminek annyi meg annyi beállítása van, hogy csak na. régebben a program (P), vagy automata üzemmódban fotóztam, sötétben a beépített vakuval. most már általában természetes fénynél készítem a fotókat, mert a természetes fénynek nincs párja. mivel az őszi/téli időjárás nem bővelkedik a napsütéses időszakokban (vagy csak akkor, amikor nem szeretnék fotózni), ezért a fotók állvány nélkül, rövid expozíciós időnél sötétek, szürkék, kontraszttalanok lennének.

manapság már mindig állványról fotózok (úgy értem, ételt). az automata és a program (P) beállításokat sem használom már, csak a manuális beállítást (M), ahol az ember maga állítja be az expozíciós időt is és az apertúra értékét is (azaz, hogy mekkora legyen a blende nyílása). többnyire máskor is csak az M beállításokat használom, de ha lusta vagyok, vagy sok-sok képet csinálok egyszerre, akkor megelégszem a könnyebb verziókkal.

az objektívem egy sigma modell (fotó), 18-200-as tartománnyal. meg vagyok vele elégedve, mert elég jól tudok zoomolni vele (hiszen ez már majdnem teleobjektív :D ), de azért a 18-as értékben a látószöge is elég jó. pont ekkora a gyári objektívnek a kezdőmérete is. azt egyébként már nem használom (18-50 volt).

általában az erkélyen szoktam fotózni, vagy egy széken, vagy a földön. ha napsütéses idő van, és a témát közvetlenül érné a nap, el szoktam árnyékolni. ez egy konyharuhával/törölközővel simán elérhető. állványos fotózásnál maximum kicsit hosszabb lesz az expozíció (azaz, amíg a fotó készül, tehát amikor nyitva van a blende).

egyszerre több fotót is szoktam készíteni, van, hogy 30 is sikerül. ennyi képpel eljátszadozom egy darabig, mert kioldóval készítem, hogy ne mozduljon be a gép. azután szépen letöltöm a pc-re, a jól sikerült(ek)et kiválasztom, és egy is kis utómunkával (photoshop) rásegítek a kép minőségére. mindenekelőtt lekicsinyítem (így a blogon egyik fotóm sem haladja meg a 800 pixelt), fényerőt és kontrasztot javítok, meg odabiggyesztem a 'starfokker' feliratot. ennyi elég szokott lenni. de ha még nem vagyok elégedett a képpel ezek után sem, akkor jön a színek javítása, retusálás, stb. ezeket is szeretem csinálni, de azért egyszerűbb, amikor kevés dologgal kell foglalkozni.

talán ti is észrevettétek a javulást a korábbi képeimhez képest. azért voltak régebben nagyon durván alulexponált/színtelen/beállítástalan fotóim, de igyekszem minél többet kihozni a kis canon-ból:)

15 megjegyzés:

sedith írta...

Szia!:)
Köszi Neked is a sok infót. Pl. most tudtam meg, hogy mi az az M. (Nem ér röhögni!:D)
Jó gépem van, Lumix FZ30-as, de sajnos, abszolút nem tudom kihasználni. De lassan, hátha sikerül valami normlis képeket is gyártani!

Cserke írta...

Nekem nem tűnt fel, hogy a régebbi képeiddel bármi baj lenne, nagyon szépek azok is.
És azt hittem, valami blikkfangos felszereléssel fotózol, erre kiderül, hogy elég ügyesnek lenni...

"saját levében" írta...

Nekem is Canon van, 400d, és minden félévben leülök vele meg a prospektussal, mert elfelejtem azt a rengeteg mindent amit tud.
Az árnyékolásnál hogyan tartod meg a rongyot?

starfi írta...

sedith, csak türelem kérdése szerintem az egész, meg, kicsit át kell tanulmányozni a "how to..." részt:D

cserke, köszönöm. blikkfangos? az mit jelent?:D

saját levében, vagy felcsipeszelem, vagy a széktámlára helyezem, és akkor a napsütés irányába fordítom, hogy takarjon.

Méhn Niki írta...

nekem 500d-m van, nemrég szereztem be. Mióta megvan, én is csak "M"-on fotózok. :)
Szerintm látszik a képeiden a változás. :)
Ja és boldog szülinapot a blogodnak így utólag! ;)

Charlotte írta...

Végignéztem a képeidet és tényleg nagyon sokat fejlődtél. Ha adhatnék egy tanácsot azt mondanám hogy RAW formátumban fotózz. Ezt a te géped is tudja, és hatalmas minőségi változást eredményezne. Ez utómunkában egy picivel több pluszt jelent, de sokkal jobba lehet vele dolgozni. Nem mennék bele a részletekbe de a lényege az hogy ez egy nyers negatív fájl ami nincs betömörítve így sokkal több a kinyerhető információ. Nem tudom hogy használod e az Adobe Bridge-t de ha áttérsz a RAW-ra ( a Canon egyébként CEF-et készít, a Nikon NEF-et, a Pentax meg PEF-et). Jáj de nem akarlak össze keverni. Nos a lényeg hogy ha RAW-ban csinálod a képeket, sima kép nézegetőkkel nem fogod tudni megnézni őket, ehhez kell a Bridge, ami egyébként fent van a gépeden ha a Photoshop-ot feltelepítetted.
Milyen vakut vettél?? Én szinte az össze kaja és az tárgyfotómat vakuval és egy vakuernyővel csinálom, (egy vakuernyő 6-7 ezer forint, tehát nem egy nagy összeg) mert így tuti hogy éles lesz, és a minőség sem romlik, valamint nagy előny hogy fény nélkül is lehet fotózni, ami nekem azért fontos mert mostanában mindig este főzők.
Amúgy a blogomba én is írtam anno egy bejegyzést a fotózásról és az utómunkáról.

Cserke írta...

Rettentően bonyolult, professzionális és több darabból álló. Ez esetben:)

Flat Cat írta...

Tehát kellene szereznem egy rendes gépet...Most elszomorítottál!
Nem baj, amíg az nincs, addig járok ide nézelődni(is)! :)
(egyébként nekem is tetszenek a régi képeid, de a mostaniak azért jobban! :) )

starfi írta...

niki, köszi:) és ugye, hogy látszik?? én megmondtam;)

charlotte, köszönöm:) én is gondolkodtam már a raw-fotózásban, csak még nem vitt rá a lélek. megkeresem majd a fotós bejegyzésed, el szeretném olvasni.

cserke, áhám. mostmár értem:)

flatcat, a te fotóiddal szerintem semmi baj nincs, ne aggódj:) és köszönöm!

Wise Lady írta...

Hát azért nem olyan rossz a géped, és a hozzávaló felszerelés sem.
Nagyon szépek a fotóid.

starfi írta...

köszönöm szépen:)

Notburga írta...

Hát én most kaptam a xx.-ik szülinapomra, meg karácsonyra (elöre) egy Olympus e520-as gépet. Persze még nagyon bénázok vele. Azt hiszem a beépített vaku valóban kevés... Sajna, még nem találtam meg azt a helyet a lakásban, ahol a fény a lejobb lenne napközben. Vettem egy jó nagy könyvet a géphez, remélem okosabb leszek töle :-)
A képeid valóban nagyon szépek. Gratulálok. Jó, ha erröl a témáról is olvashat az ember. Sok jó ötletet lehet olvasni.

harapnivalo írta...

kösz a kommentet! próbálkozom...:)
A fotóid nagyon jók, olvastam a fotós technikás bejegyzést és én fotósként is azt állítom, hogy a legszebb és utánozhatatlan fényt a nap adja...viszont ha úgy döntesz, hogy szeretnél beruházni egy-két dologra szívesen adok tanácsot, hogy mit és hol érdemes venni( bár sztem felesleges!)
A Julia féle marhát én is szeretném egyszer megcsinálni de horror lehet mire kész! :)

trinity írta...

Nem mondom, hogy mindent értek a fényképezőgéppel és a technikával kapcsolatban, de a hiba bennem van, meg a minimál-masinámban:)))
Szerintem nagyon jók a fotóid, főleg azt szeretem bennük, hogy 100 másik közül is meg lehet őket ismerni, van stílusod!

starfi írta...

notburga, köszönöm, próbálkozom:)

harapnivalo, szívesen. ami jár, az jár. a tanácsokat szívesen venném!;)

trin, köszönöm szépen:)