van (volt) egy vkf, amiről kegyetlenül lemaradtam. mindenesetre már az első pillanatokban tudtam, mivel fogok készülni, rendre el is készültek a fogások, egy héttel később. be kell valljam, ez azért jellemző rám, tudjátok ti is, kedves olvasók. a túrós vkf-ről is lemaradtam kicsit, de hát erről meg basszus, nagyon. azért elkészítettem mind a három fogást , amit terveztem, mert annyira motiváló volt a téma, hogy nem bírtam volna elszalasztani. lehet, amiért már az első napokban tudtam, mik lesznek a pályaművek, azért sem hagyott nyugodni, hogy kihagyjam ezt a kört. tehát, akik már esetleg elfeledték volna, a téma szőlő és a bor volt, engem sokkal inkább a szőlő fogott meg, borral amúgy is szoktam főzni. viszont a szőlő az nem egy olyan hozzávaló, amit sűrűn használ az ember a konyhában. mi speciel magában, esetleg kenyérrel/zsíros kenyérrel szeretjük, néha még gyümölcssalátába is bekerül, vagy must készül belőle, ennyi. úgyhogy merőben új volt mindhárom koncepció, egyszer főztem, egyszer sütöttem, egyszer pedig desszert született. kezdjük a sütéssel.
szőlős-rozmaringos focaccia
500 g liszt
olívaolaj
30 g friss élesztő (vagy egy zacskó szárított)
3 púpozott ek cukor
2 ek méz (vagy a cukor és a méz helyett kenyérszirup – brödsirap)
kevés tej és cukor az élesztő megfuttatásához
só
1 ek apróra vágott friss rozmaring
2-2 marék fehér és kék csemegeszőlő
az élesztőt kevés langyos tejben szétmorzsoljuk, adunk nekik ennivalót (cukor) és megfuttatjuk. a cukrot megkaramellizáljuk, adunk hozzá kb 100 ml vizet és alacsony lángon néha megkeverjük, míg fel nem oldódik. hozzáadjuk a mézet, és beforraljuk a felére. kellemes méz-karamelles szirupot kell kapnunk, ami bár nem olyan, mint a skandináv országokban használatos kenyérszirup (talán ikeában lehet kapni), de azért megteszi.
a liszbe belekeverjük a sót és a rozmaringot, hozzákeverjük az élesztőt, és kevés vízzel illetve olívaolajjal gyúrni kezdjük. ha kihűlt a szirup, azt is hozzáadjuk. meleg helyen, konyharuhával letakarva 1 órát pihentetjük.
a sütőt 200 fokra előmelegítjük (ha légkeverésest használunk, 180). ha megkelt szépen, akkor kinyújtjuk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsire áttesszük, a sarkait még ki-kihúzogatjuk. az ujjbegyünkkel kicsit megnyomkodjuk a felszínét, majd rátesszük a megmosott és leszemezgetett szőlőt, mindegyik szemet enyhén belenyomjuk a tésztába. a focacciát kb 30 perc alatt megsütjük, lényeg az, hogy szép piros legyen. ha kihűlt, megszórjuk rozmaringgal, nem úgy, mint a képen látható, amikoris starfi az elkészült, még forró tésztára szórta az első adagot és persze ez meg is égett, mire a fotózásra került a sor, új fotó meg már nem készült, mea culpa. (egyébként ízre sem kellemes az égett rozmaring.)
2009. október 13., kedd
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
9 megjegyzés:
Te lemaradtál? Láttad az én "tökciki" posztomat rá???
Hát, még mindig Te állsz jobban, sőt!:))))
Nagyon jó lehet, nekem a cseresznyés is bejött! :)
Annak idején (vkf idején) mindenkit a következő kérdéssel ostromoltam: mit csinált hő hatására a szőlőmag?
Enyim szőlőmag ugyanis akkorát nőtt a melegtől, hogy csak köpködtük kifelé (csodálkozó smiley)
Ja! A focaccia meg király :-D
Nah, akkor felkérlek egy kis mesélésre:
http://szepsegtar.blogspot.com/2009/10/miert-jo-napjainkban-fiatalnak-lenni.html
szepyke, láttam:) nekem bejött:D
limara, köszönöm!
chv, köszi:) a szőlőmagokat, jelentem, összerágtuk és lenyeltük (hűűű) :D
szepyke, jajj:) ugye tudod, hogy nem vagyok a mesélés nagymestere?;)
Lehet, hogy pont azért....:)
Fincsi volt, csak sok-sok-sok szőlővel kell gyártani :)
én is szőlős focaccia-t csináltam vkf-re és én nekiálltam a szemeket kimagozni :) jó szórakozás volt :)
enikő, értettem:D
reni, az valóban jó móka lehetett. szerintem a szőlőmagozással büntetni lehet.
Megjegyzés küldése