2009. szeptember 3., csütörtök

kisherceg a konyhámban...

... no de csak virtuálisan. szóval egyik barátom nem is olyan régen thaiföldön (meg az arab emirátusokban és törökországban, de ez most nem fontos) járt, s sokáig kellett erősködnöm, míg megírta a thai konyháról szóló tapasztalatait, egy bejegyzés erejéig. az írást még egyszer köszönöm neki. az egyik recept nagyon megtetszett benne, csak be kellett szereznem az egyik alapvető hozzávalót, a whiskey-t. egyébként az ital füstös íze néha kiérződik a kész ételben (ez pozitív), ami nagyon umami-ízű, gazdag, szaftos, és nem is kell sokat szórakozni vele. megtartós recept lett belőle, bár kicsit átvariáltam.

osztrigaszószos-whiskeys csirkeszárnyak

500 g csirkeszárny
*1 tk őrölt fehérbors
*4 ek osztrigaszósz
*3 ek halszósz
*2 gerezd zúzott fokhagyma
*150 ml whiskey
3 ek földimogyoróolaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
6-8 cm meghámozott, lereszelt friss gyömbér
kevés szójaszósz
fél liter víz
2 púpozott ek étkezési keményítő
kevés metélőhagyma, a díszítéshez

a csirkeszárnyakat előző este megtisztítjuk. a *-gal jelölteket összekeverjük, a csirkeszárnyakra öntjük, lefóliázzuk, majd éjszakán át hűtőben pácoljuk. másnap az olajat felhevítjük, beletesszük a másik adag fokhagymát és a gyömbért, kevergetve magasabb lángon sütjük 1-2 percig, majd hozzáadjuk a csirkét is, páclevestül. 8 percig magas lángon főzzük, közben gyakran kevergetjük. ezután felöntjük a vízzel, kevés szójaszószt csöpögtetünk bele, majd kis lángon 20 percig főzzük. ezután a keményítőt elkeverjük kevés vízzel és a szószhoz öntjük és már csak átkeverjük, hogy a mártás besűrűsödjön. a halszósz és az osztrigaszósz miatt só nem kell bele. valamilyen illatos rizzsel tálaljuk, én basmati-val ettem.

petitprince eredeti receptjét lásd itt.

8 megjegyzés:

trinity írta...

Ez most jól jött, mert vagy fél éve várakozik egy üveg osztrigaszósz a szekrényben..Most legalább tudom, mihez kezdjek vele! Köszi!!!

Limara írta...

Nagyon tetszik! Egy baj van, nincs semmi, ami miatt megenném a csirkeszárnyat. Nem baj, majd apró alsócombokból készítem el. :)

starfi írta...

trinity, milyen jó, hogy sokszor kiegészítjük egymás gondolatait:)

limara, rendben, csak ne mellből, kisherceg is így javasolta.

trinity írta...

Starfokker,
kedves vagy-de a kép reálisan azért úgy fest, hogy az inspiráció az bizony tőled jön, ne is tagadjuk...De én nagyon örülök ennek és szívesen fogadom a jó tippeket!
Én is alsócombból gondoltam, mert a csapat a szárnyat nem biztos, hogy megeszi...

PetitPrince írta...

jipppii :))))) ezt se gondoltam volna

de tényleg jó kis recept ;) és gondolom simán mehet combból is, a lényeg, hogy kézzel lehessen enni, és jó cupákos legyen. a mell meg ugye ehhez elég unalmasan száraz...

starfi írta...

pöti, mondhatnám, jóreggelt:D

és télleg király recept! ha nagy leszek, meghálálom!:))))))

PetitPrince írta...

jóvanna, hát szept 3-i bejegyzés, az meg ugye tegnap volt, és Pöti tegnap este érkezett haza az esős-sajtos Amszterdamból, szóval nem is vagyok lemaradva! :PP

Neguilla írta...

Tyűha..remekül néz ki.:-)