nem mondom, hogy ez a süti a citromtorta alternatívája, mert egyáltalán nem az, még köszönőviszonyban sincsenek egymással. de ha arra gondolunk, az cseppet sem egy fogyókúrás süti (főleg, hogy én a torta felét simán elpusztítom egyszerre, mert olyan finom), ez sokkal inkább tekinthető egy egészségesebb desszert verziónak. egyrészt graham lisztből készül, másrészt a zabpehely szép rostadaggal szolgál. a friss gyümölcs kora nyáron meg alap. igazából soha nem szoktam figyelni, mennnyi kalóriát, meg cukrot, meg zsiradékot viszek be a szervezetembe, úgyhogy ezt a sütit nem is ezért készítettem, mert nagyon egészséges, hanem mert szeretem és gyorsan is elkészül. sima lisztből készítve egyébként kevésbé teljeskiőrlésízű, viszont a whiskey nagyon klassz aromát ad neki, csakúgy, mint a vaníliakivonat.
cseresznyés-kókuszos zabpehelylepény
250 g durvára darált zabpehely
200 g graham liszt
1 tk sütőpor
250 g vaj
125 g cukor
4 tojás
1 ek vaníliakivonat
1 kupica whiskey
800 g cseresznye, kimagozva
2-3 ek zabpehely
1-2 ek szeletelt mandula
30 g cukor
30 g kókuszreszelék
a durvára darált zabpelyhet, a lisztet és a sütőport összekeverjük. a vajat habosra keverjük a cukorral, beleadagoljuk a tojásokat, a vaníliakivonatot és a whiskey-t. ezután összekeverjük a száraz dolgokat a tojásos keverékkel. a sütőt 200 fokra előmelegítjük. egy tepsit kivajazunk, beleöntjük a tésztát, egyenletes vastagságúra simítjuk, rápakoljuk a cseresznyét. a cukrot a kókusszal és a zabpehellyel összekeverjük, a süti tetejére szórjuk, sőt, meghintjük még szeletelt mandulával is. ezután a süti kábé 35 perc alatt el is készül. melegen vágjuk fel és konyharuhán vagy rácson letakarva hűtsük ki.
2009. június 11., csütörtök
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
10 megjegyzés:
Ez nagyon pazarság, elmentettem:)
cserke, köszi:) valóban az!
Ráadásul én nagyon szeretek zabpehellyel sütni- el is mentettem:)Elképzeltem, milyen finom.....
Ez a süti nekem is tetszik, ráadásul rengeteg cseresznyém van. Ami kifogott rajtam, járatlan vagyok zabpehely ügyben. Légyszíves világosíts fel hogy a durvára őrölt zabpehelyt ilyen állapotban veszed , vagy valamivel darálod (ha igen mivel) ?
Köszönöm: Judit
trinity, tényleg finom:) de mondom, ha nem akarod túl teljeskiőrlés ízűre (sokan idegenkednek tőle), akkor készítsd sima búzalisztből.
Judit, a zabpelyhet egész állapotban vettem, és egy régi moulinex-szel daráltam megfelelő méretűre. szerintem egy kávédaráló is megteszi; én úgy daráltam, hogy maradtak közte nagyobb darabok, de néhol finomabbra őrölte a gép. sok sikert a sütéshez!:)
Nagyon köszönöm, hétvégén kipróbálom ! J.
Megsütöttem, finom lett, viszont erősen morzsálódik. Ez a zabpehely sajátossága lehet ? Köszi a segítséget: Judit
nekem annyira nem szokott morzsálódni, hm, lehet, hogy a zabpehely miatt. mondjuk a kókuszos cucc a tetejéről, na az mindig potyog egyébként:)
Nos nem fog a nyakamon maradni ! :))
J.
Én is kipróbáltam, bár a tetejéről kihagytam a kókuszt (nem szeretjük) meg zabpehely is csak a tésztába került, mert tartottam tőle, hogy a tetején kemény marad. Kifejezetten finom lett, a férjemnek is nagyon ízlett, pedig neki félve adok ilyen teljes kiőrlésű dolgokat. Köszi a receptet!
Megjegyzés küldése