2009. február 8., vasárnap

nagyonsajtos gnocchi

régi nagy kedvenc a gnocchi, amit egykoron parmezán sajttal, mostanában az előbbi híján "csak" grana padanoval készítek, így sajtos lesz. ha pedig még egy adag sajtot reszelek az elkészült tészta tetejére, még sajtosabb lesz. nahát így szeretjük a legjobban. volt, hogy készen vettem a gnocchi, de általában van kedvem és kézzel formázgatom. igazából csak akkor éri meg, ha tényleg van az embernek egy plusszórája, szeret játszogatni a gombócolással. ja és ha nem zavarja a ragadós tészta, mert ragadni, azt tud:)

Sajtos gnocchi paradicsomszószban, csirkehússal

a gnocchihoz:

750 g lisztes burgonya
3 tojássárgája
150-200 g liszt (a krumplitól függ a mennyiség)
160 g reszelt parmezán/grana padano
reszelt szerecsendió


a többihez:

egy nagy csirkemell
kevés liszt
50 g vaj
1 fej vöröshagyma
kevés olívaolaj
1 jó minőségű (darabolt) paradicsomkonzerv
100 ml száraz fehérbor
pár csepp balzsamecet
200 ml húsleves
kakukkfű, oregánó
2 csipet kristálycukor

plussz reszelt parmezán/grana padano ízlés szerint

a gnocchihoz a burgonyát megtisztítjuk, darabokra vágjuk és hideg, sós vízben feltesszük főni, majd lecsöpögtetjük, megszárítjuk. villával áttörjük, majd gyorsan beledolgozzuk a tojássárgákat. hozzáadjuk a lisztet, majd a parmezánt, sózzuk, szerecsendiózzuk. lisztes kézzel ovális gombócokat (vagy hogy is hívják ezeket) formálunk belőlük, forró sós vízben kb. 3 percig főzzük. amikor feljönnek szépen a víz tetejére (én ilyenkor még szoktam kicsit hagyni úszkálni),akkor egy tálba tesszük, lefedjük. általában kisebb adagokban szoktam főzni, aztán vajjal összeforgatom az elkészült adagokat.

a csirkét darabokra vágjuk, kevés lisztben megforgatjuk, vajon minden oldalát kicsit elősütjük, majd félretesszük. a finomra vágott hagymát az olíván üvegesre pároljuk, majd beleöntjük a paradicsomkonzervet, a húslevest, a bort, sózzuk, hozzáadjuk a cukrot és lefedve kis lángon 20-30 percig főzzük. időként megkeverjük. ha a paradicsom elég jól szétfőtt, levesszük a fedőt, beigazítjuk a mártás ízét, kakukkfüvezzük, oregánózzuk, hozzáadjuk a pár csepp balzsamecetet. ha megborul, jajj nekünk (egyszer jártam így, plussz kettő paradicsomkonzervet is hozzá kellett önteni a mártáshoz, hogy ne legyen ecetízű). beletesszük a húsfalatokat és közepes lángon még 10-15 percig főzzük, ezalatt be kell sűrűsödnie a mártásnak (elpárolog a folyadék nagy része, plussz a liszt is segít nekünk).

egy tűzálló tálat meglocsolunk olívaolajjal, beledobáljuk a gnocchikat, ráöntjük a paradicsomos-húsos szószt, majd jókora adag sajtot reszelünk rá, és 250 fokon rápirítjuk a parmezánt. frissen a legjobb.

a gnocchi receptje a sajtok könyvéből való.

2 megjegyzés:

duende írta...

Hát ez olyan igazi szívvel-lélekkel étel! :)

Csodás.

starfi írta...

:)