2009. január 20., kedd

gyors poszt a vizsgaidőszak végefelé

Most csak egy gyors ázsiaira jelentkezem, pontosabban szólva kínaira. Kinéztem egy babcsírás receptet az egyik könyvben, konkrétan egy kacsás receptet. Nagyon megtetszett, mert ananászt és gyömbért használ, nagyon illatossá is téve így az ételt. A két kilónyi kacsával viszont nem akartam pepecselni (sütőben kellett volna sütni 2-3 órán át, miközben szójaszószos-reszelt gyömbéres cuccal kell locsolgatni félóránként). Úgyhogy egy gyors csirkés vacsora lett belőle, szerintem ehhez is elég jó lett az ananász meg a gyömbér. Mellesleg nagyon jó minőségű friss ananászt kaptam, egyszerre illatos, édes, savas volt, szóval hálisten nem kellett konzervet használni.

Gyömbéres-ananászos csirke mungóbabcsírával

2 nagy csirkemell, kockára vágva
szilva méretű friss gyömbérgyökér (lehet nagyobb is:))
2 ek. szójaszósz
kevés só
3 ek. napraforgóolaj
200 g mungóbabcsíra
2 vékonyabb szál sárgarépa
5-6 szál felaprított újhagyma
2 ek. barnacukor (ehelyett én pálmacukrot használtam)
1 ek. vörösborecet
250 g ananász
125 ml húsleves
1 mokkáskanálnyi nátrium-glutamát (opcionális)
1 púpozott ek. étkezési keményítő, 4 ek. vízben elkeverve

A gyömbér harmadát lereszeljük, a többi részét apróra vágjuk. A húsra rálocsoljuk a szójaszószt, 10 percig állni hagyjuk. Ezután kevés olajat felforrósítunk, a húst a szójaszósz nélkül nagy lángon megpirítjuk, majd ha nagyjából kész, ráöntjük a szójaszószt (amibe pácolódott a hús) és a lereszelt gyömbért is hozzáadjuk. 2-3 percig kevergetve sütjük, majd félretesszük, úgy, hogy a szójaszószos-olajos lötty lecsepegjen róla (mondjuk egy szűrőben).

Felforrósítjuk a 4 ek. olajat, rádobjuk az apróra vágott gyömbért, és gyakran kevergetve kicsit megpirítjuk, hogy lehessen érezni az illatát (nem kell neki sok), majd az újhagymát is beledobjuk, az edényt néha megrázogatjuk. A répát meghámozzuk, de egészben hagyjuk, majd két percig lobogó vízben előfőzzük. Az ananász két végét levágjuk, majd lehámozzuk. Szeletekre vágjuk, a középső részét kidobjuk, a körülötte lévő részét falatnyi darabokra vágjuk, ízlés szerinti mennyiséget félreteszünk (én majdnem az egészet beletettem, 250 g-t mértem kábé ki).

Az előfőzött répát karikára vágjuk, az ananásszal együtt a serpenyőbe dobjuk, majd a húst is utánaküldjük. Megszórjuk a barnacukorral és meglocsoljuk az ecettel, majd hozzáöntjük a húslevest és beletesszük a babcsírát is. Megkeverjük, esetleg a nátrium-glutamáttal ízesítjük, két-három percig alacsony hőfokon, lefedve főzzük.

Végül hozzáöntjük az étkezési keményítőt is, majd amikor a szósz eléggé besűrűsödött, kész is van. Arra kell egyébként figyelni, hogy az ananász és a babcsíra is kicsit ropogós maradjon, azaz ha nagyon érett az ananász, akkor érdemes később az ételbe tenni.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

höhöhö, ha ilyenekre van időd, akkor legyen rám is :) de én megvárom a vizsgaidőszak végét, szóval jövő héten...

duende írta...

Gyönyörű. :-)
És bitos finom is volt! Látszik rajta. :-)

duende írta...

bitos=biztos :-))) Késő van, agyam zokni.

starfi írta...

Enikő, lesz időm Rád, de még nem a jövő héten... tudod, hosszabbították a vizsgaidőszakot, szóval asszem még vizsgázom február 2-án is. mellesleg fél óránál tovább nem nagyon tartott az elkészítése, szóval ez nem érv:D

duende, köszönöm:) finom is, télleg, a friss ananásztól sokkal-sokkal jobb lett, kicsit én is meglepődtem rajta.

duende írta...

A hawaii pizza is sokkal finibb friss ananásszal. :-)
Mennyei gyümölcs!

Limara írta...

Nagyon jól néz ki,imádom az ilyen kínait! :))

duende írta...

Úgy tűnik elszállt a kommentem. Szóval.
Kaptál tőlem egy virtuális ölelést.
Mert egy férfinak ha főz, és ráadásul ilyen jól, megjár! :-)

duende írta...

http://szellemafazekban.blogspot.com/2009/01/virtulis-lels.html

starfi írta...

duende, csak kár, hogy ritkán lehet jó ananászt kapni. köszönöm az ölelést:D

Limara, köszönöm:) én is szeretem, azért is van a blogon sokszor ilyen.

duende írta...

:-))

Egyébként tényleg ritkán lehet finom édeset kifogni.
A rosszabbakat ki szoktam facsarni gyümölcscentrifugával és vegyítem narancslével, úgy finom.