2008. június 18., szerda

szecsuáni csirke

És pámpárám ez az isteni húsétel, ódákat tudnék zengeni róla, olyan íze van. Szerintem névről sokan ismerik, aki eddig nem ismerte, az nagyon gyorsan készítse el. Bár kellett volna hozzá babpüré is, de az most pont nem volt itthon. És hoisin szósz is, ennek hiányában szójaszósz-fokhagyma-ecet keverékkel ízesítettem az ételt, és egy kis halszósz (max. 1 ek.) is került bele, mert (már) szeretem. (Azaz ettem, ízlett, klasszul belesimul az íze főzés során az ételbe.)

Szecsuáni csirke Kung Po szósszal



500 gr csirkemell, falatokra vágva
1 tojásfehérje
2 ek. étkezési keményítő
fél ek. só
1 ek. kristálycukor
1 ek. száraz sherry
1 ek. borecet
1 ek. halszósz (opcionális és nem kínai)
1 ek. szójaszósz
5 gerezd fokhagyma, összetörve
175 ml csirkehúsleves
2 ek. napraforgóolaj
2-3 szárított chili, darabokra vágva
fél bögre kesudió
vágott metélőhagyma, a díszítéshez

A tojásfehérjét felverem, majd belekeverem a keményítőt és a sót. A csirkehúsdarabokat jól megforgatom benne. Egy másik tálkában összekeverem a levest, a szójaszószt, a cukrot, a sherryt, az ecetet, a zúzott fokhagymát (és a halszószt), úgy, hogy az összes cukor feloldódjon.

A wokserpenyőt felforrósítom, majd beleöntöm az olajat, majd mikor már elkezd füstölögni, beleöntöm a keményítős-tojásfehérjés csirkedarabokat. Nagy lángon folyamatosan kevergetve pár percig sütöm. Ezután hozzáadom a chilipaprikát is, majd még egy-két percig, folyamatosan kevergetem. Ezután hozzáöntöm a leveses keveréket, felforralom, hozzáteszem a kesudiót is, majd megvárom, míg pár perc alatt jól besűrűsödik a szaft. Vágott metélőhagymával megszórom, főtt rizzsel tálalom. És az előző, édes-fokhagymás tojászöldséggel.

Inspiráció: Chinese Cookbook (szerk. Maggie Pannel és Jenni Fleetwood)

11 megjegyzés:

VKOrsi írta...

a tojásfehérje-habnak itt mi szerepe?

starfi írta...

abba kell belekeverni a husit, lásd a receptet. több receptben is olvastam már (kínai), párszor készítettem is (még a blogírás előtt). finom réteg lesz tőle rajta, ami jól rásül, koncentrálódnak az ízek és a szósz ízét is könnyebben megtartja a hús. meg ettől (meg a keményítőtől) sűrűsödik be a mártás.

VKOrsi írta...

köszönöm. csak a húson hirtelen nem láttam semmit, azt hittem valami vastagabb réteget képez.

nem vagyok ennyire kötözködős, csak lehet, ma rossz napot fogtam ki....

hétvégén kipróbálom,úgyis valami sülthús lesz :)

starfi írta...

ja, végülis nem látszik rajta, de valahogy mégis ott van:) ne viccelj, ez nem kötözködés, hajrá, én csak bíztatni tudlak (azok után hogy ma este nagyon bezabáltam belőle:) )

Névtelen írta...

megtaláltam:) jól hangzik és össze is illenek. Száraz sherryt hol lövök szerinted?

starfi írta...

hát, mindenképpen csak külföldön... megnéztem az ázsiabt honlapját, ott sem találtam. én sima vodkát használok helyette, csak nem követek el vele nagy eretnekséget (ha már halszósz is került bele:) )

VKOrsi írta...

hmmm... írtam ide egyet, de nem jelent meg...

szóval sandeman dry sherry szokott lenni a spar/kaisersben.

starfi írta...

akkor nemsokára asszem megyek a intersparba, bár eddig vodkával is jól megvoltak a receptek, csak kevéssé voltak veri autentikok.

Unknown írta...

nem rizsborral lennének veri autentikek? ;)
valahol hallottam a tippet a fehérjével nyers garnélákkal kapcsolatban - ott spec azért kavarják el vele, mert garantáltan szép szaftos marad sütés közben.

Éva írta...

sherry: http://href.hu/x/6379

starfi írta...

beatbull, avval is:)

fakanál, köszi szépen a linket!