2008. március 26., szerda

zöldségeskedés

Múltkor maradt gombám, vettem hát hozzá spenótot. És ez lett belőle, kínaiasan.

Spenótos gomba

250 gr kisméretű csiperke
nagy csomag spenót (kb 400 gr.)
1-2 ek. sötét szójaszósz
1 ek. sherry
1 ek cukor
frissen őrölt feketebors
2 ek. szezámolaj
2 cm friss gyömbér

A csiperkét negyedekbe vágom, majd ráöntöm a sherryt, megszórom cukorral és rálocsolom a szezámolajat is. Jól összekeverem (de azért a gomba ne törjön má’ össze), lefedem és 1-2 órára a hűtőbe teszem. Ha lejárt a pácolódás, a spenótot alaposan megmosom, letépkedem a levélnyeleket. Kis szezámolajat forrósítok és beleöntöm a gombát, a páclevével együtt. Ráöntöm a szójaszószt is, jól összerázom. Magas lángon kicsit megpirítom, majd hozzáadom a spenótleveleket, a lereszelt/apróra vágott gyömbért is és lefedem. Mérsékelt lángon éppen csak addig párolom, amíg a levelek össze nem esnek. Ha kész, megszórom feketeborssal is. Lehet variálni, pl. különféle fűszerekkel (chilipor, vagy fehérbors, fekete helyett), esetleg fokhagymával, friss chilivel; vagy éppen fele-fele arányban medvehagymával. Legközelebb variálom.

Nincsenek megjegyzések: