2008. január 14., hétfő

99 év - V., a torta

Elég érdekes viszonyom van a répatortával. Namármost, kiskoromban is nagyon szerettem a sárgarépát, legyen szó húslevesben főtt répáról - aminek a segítségével megtanultam fütyülni:), vagy anyu sárgarépafőzelékéről, amit mindig is imádtam. Aztán jöttek az egyetemi évek, új társaság, új receptek. És jött a répatorta. Kezdetben viszolyogtam tőle: hogy lehet egy édes cuccba répát (pontosabban zöldséget) rakni? Azt mondták, nem fogom érezni az ízét. Hát, jó, megsütöttük, megkóstoltuk. És életem egyik legnagyobb csalódása volt. De be kell valljam, kellemes csalódás volt, és azóta is bele vagyok szeretve a répatortába. (Máskülönben miért is szerepelne itt a receptje?)

Répatorta krémsajttal


300 gr cukor
2 dl olaj
4 tojás
275 gr liszt
1 teáskanál sütőpor
fél teáskanál só
2 teáskanál fahéj
4 nagy sárgarépa
50 gr dió (dejóval, vagy mogyoróval, mandulával szerintem helyettesíthető.)

Teljesen egyszerű az elkészítése:

A száraz dolgokat összekeverjük (liszt, só, cukor, fahéj, sütőpor). Ezután összekeverjük az olajat, a tojást, a finomra reszelt sárgarépát és a diót (vagy amivel helyettesítjük). Ezután a lisztes keveréket apránként beledolgozzuk a répás keverékbe, majd egy kivajazott, kilisztezett tortaformába töltjük. 75 percig sütjük, 175 fokon. Ha kihűlt, bekenjük a krémsajtos mázzal.

A krémsajtos mázhoz:

1 doboz philadelphia krémsajt
125 gr olvasztott vaj
250 gr porcukor
vanília

Ezeket összekeverjük, és a tortára kenjük. Igazság szerint a krémsajtból elég lenne kb. fele mennyiség is, de azért jó, ha marad, mert akkor lehet nyalakodni.

UPDATE: ha fele mennyiségű krémsajtot veszünk, a vaj és a porcukor mennyiségét is felezzük. Mer különben folyós lesz a máz, és kevésbé dermed meg, ugye, Enikő?:D

1 megjegyzés:

Taen írta...

Héé, most látom csak az update-t! :))
Amúgy nem volt folyós a máz és nagyon szépen megdermedt, csak rohadt édes volt :)