2010. május 14., péntek

grillezett spárga zöldfűszeres tojásmártással

még télen kinéztem egy spárgás receptet az egyik könyvemből, és alig vártam, hogy szezonban kipróbálhassam. a recept főtt spárgát ír, de azóta annyira megtetszett flatcatnél a grillezett spárga, hogy nekem is muszáj volt kipróbálnom. és megérte! a sütés nemcsak intenzívebbé teszi a zöldség saját ízét, hanem még egyfajta füstösséget is ad neki. a tojás remek kiegészítője a spárgának, nemcsak azért, mert én imádom, hanem tényleg, és a recept írta ezt, értem?

grillezett spárga bazsalikomos-petrezselymes tojásmártással

2 személyre

500 g zöld spárga
3-4 tojás
1 ek dijoni mustár
frissen facsart citromlé
frissen őrölt feketebors
5-6 szép levél bazsalikom
pár ágacska petrezselyem
olívaolaj


a tojást keményre főzzük, megpucoljuk, majd villával összetörjük. hozzáadjuk a mustárt, a citromlevet, az aprított fűszernövényeket. kevés turbolya is mehet a bazsalikom helyére és szerintem friss tárkonnyal is jól működik. pár löttyintésnyi olívaolajat is hozzáadunk, borsozzuk-sózzuk, jól elkeverjük.

a spárgák alsó részeit letördeljük, a sípokat jól megmossuk. a spárgát grillserpenyőben magas hőfokon 6-7 perc alatt, néha megforgatva, zsiradék hozzáadása nélkül, kicsit megsózva megsütjük. úgy jó, ha néhol kicsit megfeketedik. a spárgát egy tányérra szedjük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, a tojásos keverékkel és némi rozskenyérrel tálaljuk.

a teljes értékű reformkonyha című könyv alapján, némileg átdolgozva.
flatcat, köszönöm az inspirációt:)

2010. május 13., csütörtök

kuglóf

nem kicsit izgultam, megsütöttem életem első kuglófját. a formát hétvégén vettem az ecserin, muszáj volt kipróbálni. az izgulás tárgya pedig az volt, hogy a tésztát szépen elkezdtem bekeverni és kicsit gyanús volt a rengeteg tojás és rengeteg olvasztott vaj, és az ehhez képest nagyon csekély lisztmennyiség. nem baj, kevertem én, beugrott a szakácsok könyvében lévő kuglóf receptje, miszerint baromira ragad és érdemes géppel keverni. keveri a halál géppel, van nekünk kezünk, maximum a fakanál jöhet szóba. viszont sem a szakácsok könyve, sem az a recept, amit anyu lediktált, nem szólt, hogy bizony ez egy sűrű nokedlitészta lesz. anyu meg azt mondta, sodorjak a tésztából rudat, a két végét meg ragasszam össze és úgy rakjam a formába. ez a kuglóf halmazállapotából ítélve abszolút halott ötlet volt, úgyhogy én a formába öntöttem-kanalaztam. aztán szépen magára hagytam másfél órára, hadd keljen. mikor letelt az idő, látom, hogy a konyharuha szépen fel van púposodva. a tészta köszönte szépen, rendesen megkelt, konkrétan a kuglófforma pereméig ért. gondoltam, szuper lesz, ha sütés közben mégjobban feljön és lesz egy emeletes kuglófom – úristen, hogy fog az kinézni a fotókon... hát így néz ki, ahogy alul láthatjátok. tökéletes lett, mindennemű izgalom és kétely hiábavaló volt.

kuglóf

(egy 23 centis kuglófformához pont jó a recept)

300 g finomliszt
200 g rétesliszt
40 g élesztő
125 g cukor
375 g vaj (nem elírás)
125 ml langyos tej
5 tojás
1 citrom reszelt héja
50 g mazsola (legközelebb több megy bele)
50 g mandula
csipet só
zsemlemorzsa

az élesztőt a tej felével és egy teáskanál cukorral felfuttatjuk. kevés liszt mehet a tetejére, miután összekevertük az élesztőt a cukorral és a tejjel. kis lábosban felolvasztjuk a vajat, hozzáöntjük a tejet.

a liszteket egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojásokat, a reszelt citrom héját. ha a tej-vaj keverék kézmelegre hűlt, a felfutott élesztővel együtt hozzáöntjük a lisztes keverékhez. egy fakanállal jól kidolgozzuk. elég hamar összeáll, homogén lesz, de azért 5 percig keverni kell (én showder klubot néztem közben). utána belekeverjük a forró vízzel jól leöblített mazsolát és a mandulát is.

a kuglófformát jól kivajazzuk (én gyakorlatilag 40 deka vajat vettem, és alig maradt belőle. a 25 grammnyi darabkát - amennyi hiányzik a 400 grammhoz, mivel 375 grammot használunk – szinte teljesen elhasználtam a vajazáshoz. nekem zománcozott a kuglófformám, nem teflonos-tapadásmentes és biztosra akartam menni. a formába zsemlemorzsát szórunk, egyenletesen eloszlatjuk benne. a tésztát belekanalazzuk (vagy öntjük, ahogy tetszik) a formába, elegyengetjük óvatosan, és konyharuha alatt másfél órát kelni hagyjuk.

a sütőt 175 fokra előmelegítjük, a rácsot az alsó részre toljuk. a szépen megkelt és feljött kuglófot 45-50 percig sütjük, tűpróbáig. a teteje (ami később az alja lesz) szépen megpirosodik addigra. a formából pár perc pihentetés után óvatosan kiborítjuk egy rácsra, konyharuhával beborítjuk és úgy hagyjuk kihűlni. nem ér forrón befalni.

ezek után, kérdezem én, miért nem sütöttem eddig kuglófot?

nova szakácskönyvek: édességek

2010. május 11., kedd

ropogtatnivaló kávéhoz

szeretek a kávé mellé majszolni valamit, legyen hosszúkávé, vagy erős fekete (bár ez utóbbit nem sűrűn iszom). svédországban délután is szokás kávézni, kábé olyan szokás ez, mint az angol ötórai tea. mivel már kinn is megszoktam, én a nap különböző pontjaiban bármikor kapható vagyok kávézásra és tejeskávézásra, főleg, ha van mellé valamiféle desszert. a kedvencem a kókuszkocka (ami az ausztrál lamington megfelelője, talán ők nem mézes tésztából készítik), és mostmár, a cantuccini. ez utóbbit azért jó pár adagban kellett tesztelni, hogy megtaláljam a nekem legjobb verziót. készítettem már mandulával, kesudióval, de a kedvencem a mogyorós. alapreceptként ízbolygóét használom, de mivel elég kicsi mennyiséget ad, alapból duplán szokott készülni. a citrommennyiséget is növeltem benne, szerintem a friss, üde citromhéj remek zamatot kölcsönöz.

mogyorós cantuccini


240 g liszt
200 g mogyoró
140 g cukor
fél teáskanál sütőpor
40 g olvasztott vaj
2 tojás
2-3 citrom héja, reszelve
kevés fahéj

a mogyorót durvára vágjuk. a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, cukor, fahéj) összekeverjük, hozzáadjuk a tojást és az olvasztott vajat és belereszeljük a citromhéjat. a sütőt előmelegítjük 180 fokra. papírral bélelt lemezre a masszából két hosszú rudat formázunk, a tetejét kicsit ellapogatjuk. 30-35 percig sütjük, de mindenképp addig, míg kívül szép színt nem kap. ekkor ugyanis már elég száraz ahhoz, hogy szeleteléskor ne essen darabokra. amikor szépen megsült már, kivesszük a sütőből és a rudat ujjnyi vastag szeletkékre daraboljuk, és elfektetjük őket. utána a sütőlemezt kábé 10 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy egyenletes színt kapjanak. a sütőlemezen nyugodtan hagyjatjuk kihűlni. tejeskávéba tunkolni a legjobb (kakaóba kevésbé).

ízbolygó alapreceptje nyomán.